В Миколаївському зоопарку запроваджено карантин через пташиний грип

В Миколаївському зоопарку запроваджено карантин через пташиний грип

Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Миколаївській міській раді територію Миколаївського зоопарку оголошено неблагополучною щодо грипу птиці та запроваджено карантин з 18 вересня 2024 року.

Про це повідомляє Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради.

Пташиний грип може передаватися людині, так як належить до великої групи різноманітних вірусів грипу типу А, які можуть інфікувати людей, птахів і тварин.

Якщо пташиний вірус та вірус звичайного людського грипу одночасно потрапляють в організм людини, то з’являється новий штам, який набуває властивостей викликати важкий перебіг захворювання та легко передаватися від людини до людини, що може викликати пандемію грипу.

Деякі рекомендації щодо профілактики грипу птиці в благополучних районах:

  • догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати й чистити;
  • використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їхньої безпеки та перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці;
  • на вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.

Також слід дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни; яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці; самостійно не захоронювати та не переміщати трупи птиці.

У разі виявлення місць масової загибелі дикої птиці на полях, у лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області та органи місцевої виконавчої влади.