На Миколаївщині волонтери відновлюють будинки, що зруйнувала армія рф

На Миколаївщині волонтери відновлюють будинки, що зруйнувала армія рф

У селі Лимани, що на Миколаївщині, волонтери організації "Добробат" відновлюють пошкоджені російськими обстрілами будинки. Також волонтери вивозять будівельне сміття, роботи здійснюють за підтримки іноземних партнерів.

Про відновлення пошкоджених будинків кореспондентам Суспільного розповіли волонтери "Добробат".

За словами волонтера організації "Добробат" Юрія Осіпова, відновлюють будинки у селі ще з вересня 2022 року. А у 2024 році за допомогою іноземних донорів почали вивозити будівельне сміття.

"Вивозимо шифер на полігон, де він буде посортований. Зараз все це завантажуємо спецтехнікою, працює навантажувач та самоскид. Техніку і фінансування оренди техніки надали наші партнери закордонні", — розповідає Юрій.

Спартак доєднався до волонтерства два місяці тому. Чоловік каже, радіє, адже допомагає людям, чиї будинки були зруйновані через обстріли російською армією.

"Техніка потім приїжджає, сміття вивозимо на полігон. Мотивує людям допомагати, добро робити".

Будинок батьків місцевої жительки Юлії зазнав пошкоджень у квітні 2022 року внаслідок влучання касетних снарядів. Станом на п’яте жовтня 2024 року у будівлі проживають її літні батьки, повідомляє жінка.

"Всі вікна "полетіли". Ну і дах… Хата "затікла", грошей у батьків немає. Звернулися до програми "єВідновлення". І завдяки виділеним коштам вставили вікна і купили шифер", — говорить жінка.

Юлія каже, аби відновити покрівлю будинку, звернулася за допомогою до організації "Добробат".

"Вони зараз повністю перекривають дах і також допоможуть вивезти весь цей поганий шифер. Я дуже вдячна їм тому, що батько не в змозі. Він більше лежить і погано пересувається", — розповідає жінка.

Ще одна місцева жителька Зоя звернулась до волонтерів із проханням прибрати будівельне сміття, що залишилося від пошкодженого будинку та сараю сусідів. Наразі люди там не живуть, додає жінка.

За час повномасштабної війни в Лиманському старостинському окрузі, до складу якого входять два села, було пошкоджено майже 700 будинків. З них 10 відновили "добробатівці", говорить староста села Лимани Наталія Панашій.

"На території у нас є такі будинки, де люди просто не могли вивезти ці будівельні відходи: побитий шифер, побиту цеглу, залишки різні. І от у вересні (2024 року — ред.), у нас було шість виїздів до людей, які, по-перше, записалися, по-друге, мають пільгову категорію", — каже Панашій.

За день, четверте жовтня 2024 року, волонтери вивезли будівельне сміття з трьох пошкоджених домоволодінь. Крім того, відновили покрівлю в одному з них. До кінця 2024 року "добробатівці" планують вивезти сміття ще з 11 домогосподарств, каже волонтер Юрій Осіпов.