На Миколаївщині через бойові дії знищена дитяча оздоровча база

На Миколаївщині через бойові дії знищена дитяча оздоровча база

Дитяча оздоровча база відпочинку імені Михайла Башкірова на території села Біла Криниця, що на Миколаївщині, діяла до 2022 року. Через бойові дії заклад був зруйнований на 95 відсотків.

Детальніше про базу відпочинку кореспондентам Суспільного розповів ексдиректор закладу Анатолій Савенко.

Савенко розповідає, обійняв посаду директора дитячої оздоровчої бази відпочинку у 1988 році, коли заклад ще будували. Щоліта тут відпочивали понад 600 дітей, каже ексдиректор.

"Спочатку тільки з нашого району діти відпочивали. Потім почали їздити і з Миколаєва, і з Кривого Рогу, і з інших міст", — пригадує він.

На території комплексу цілодобово працював фонтан. Їдальня була розрахована на 310 місць. Анатолій Савенко каже, у 1991 році встановили басейн розміром 25 на 10 метрів, а у 2015 його модернізували.

"Поставили фільтруюче обладнання, яке коштувало близько 500 тисяч. Вдалося назбирати із фермерів. Поставили обладнання, і тоді вода стала у басейні весь сезон прозора, чиста, тепла. Басейн був одним з найулюбленіших місць для відпочинку у дітей. Та й навіть після сезону сюди приїздили дорослі, сім’ями", — говорить чоловік.

Знищену водонапірну вежу на місці однієї з двох свердловин бази замінили завдяки міжнародним благодійним організаціям. Ексдиректор говорить, станом на 21 жовтня звідси подається вода для жителів села Біла Криниця. Площа самої бази 4,2 гектара.

"Тут по території 20 будинків на дві кімнати — жоден будинок не вцілів. Харчоблок, адмінбудинок, басейн повністю розбиті. Пожежне депо, побудоване вже пізніше, теж розбите", — перелічує Савенко.

Анатолій Савенко згадує, що у 1990 році привіз з миколаївського трамвайно-тролейбусного парку тролейбус.

"Мені його зробили під тир, тоді модно було. І декілька років був тир, потім ми його переобладнали під кафе", — говорить він.

Староста Мурахівського округу, до якого належить Біла Криниця, Андрій Жиленко розповідає, до травня 2022 року більшість місцевих жителів залишалися у селі.   

"У кінці травня почалися бойові дії. Найбільш активна фаза була у кінці літа, та коли наступ був наших військ. Взагалі вісім місяців тривали бойові дії", — каже Жиленко.

Староста округу зазначив, що база знищена на 95 відсотків.

"Жодної будівлі немає, яка могла б працювати хоч якось. Все знищене".

Село Біла Криниця розташоване на адмінкордоні з Херсонською областю, неподалік лінії зіткнення з російськими військами. Тому, за словами Андрія Жиленка, про відновлення бази можна буде говорити лише після завершення бойових дій.