Збірка 30 військових письменників: у Миколаєві презентували антологію #Голоси

Збірка 30 військових письменників: у Миколаєві презентували антологію #Голоси

Збірка прозових та поетичних текстів 30 воїнів, волонтерів і ветеранів. У Миколаєві відбулася презентація антології військових письменників під назвою “Голоси”. Проєкт зародився у Львові у 2022 році. Хто сприяв створенню цього важливого видання – розкажемо у нашому матеріалі.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «МАРТ».

Під час війни, серед окопів і боїв, народжуються не лише герої, але й автори, які через слово намагаються передати свою правду, свій біль і надію. 15 жовтня в Центральній міській бібліотеці імені Марка Кропивницького презентували антологію військових письменників під назвою “Голоси” в рамках програми-мандрівки “Слідом за голосами”. Про свої поїздки регіонами України, збірку та її незламних, героїчних  авторів миколаївцям  розповідала волонтерка, громадська діячка, директорка Львівської бібліотеки ім. Романа Іваничука Тетяна Пилипець.

- До початку проекту все почалося з півдня. Все почалося на річницю визволення Херсону. І ми не планували, що цей проект так далеко буде їхати.  Книга мала з`явитися з дня на день. Але в Херсоні ми вже говорили про неї, як доконаний факт. І я повернулася тоді в Київ, отримала її вже у друкованому вигляді, – розповіла волонтерка, директорка львівської бібліотеки імені Романа Іваничука Тетяна Пилипець.

Проєкт народився з Львівського форуму військових письменників. До антології увійшли твори 30 авторів. Серед яких воїни, ветерани та волонтери. 2022 року вони передали пані Тетяні Пилипець свої прозові й поетичні твори.
Одним із перших до форуму долучився відомий миколаївський журналіст, волонтер, кіборг, кавалер ордену «За мужність» III ступеня Олександр Терещенко. Сьогодні з пані Тетяною їх пов`язують дружні й партнерські відносини.

- Це наш головний мотиватор. Завдяки Сашкові я багато чого змогла у своєму житті осилити й осягнути. Він таким постійно є барометром правильності. Для нашого внутрішнього барометру. Правильності, як ми рухаємося. Ми мали з ним неймовірний досвід працювати й здійснювати промоцію авторів з фронту у Вільнюсі у Литві. І ми дуже добре працюємо у тандемі, – додала вона.

Вже протягом багатьох років з літературним форумом товаришують херсонці. Директорка херсонської книгарні, голова громадської організації «Книжкова толока» Любов Хомчак познайомила містян з львів’янами на фестивалі «Книжковий Миколай».

- Ми розробили таку програму, де ми знайомимо з творчістю кожного письменника, кожному був приділений час. Ось саме там з пані Любою ми зустрілися і з Тетяною Пилипець. І на той момент  три роки поспіль до нас приїжджала ця «Книжкова толока». До нас на «Книжковий Миколай» у грудні місяці. І ми якби творили далі, – сказала керівниця управління культури херсонської міськради Світлана Думинська.

Зустріч відбулась в атмосфері дружнього спілкування. Її учасники розставалися один з одним, домовляючись про співпрацю й підтримку у реалізації різноманітних мистецьких задумів й проєктів.