В центрі міста буде «Мафія». Так постановили громадські слухання в Миколаєві

В центрі міста буде «Мафія». Так постановили громадські слухання в Миколаєві

Перші в історії Миколаєва загальноміські громадські слухання, ініційовані партійною організацією "Демократичний альянс" принесли неочікувані результати. 90 голосами миколаївці підтримали будівництво скандального ресторану "Мафія" в центрі Миколаєва поряд із пам'яткою архітектури - колишньою трамвайною підстанцією. 

На громадські слухання прийшли депутати, громадські активісти, миколаївський міський голова (який щоправда в голосуванні участі не брав), головний архітектор Миколаєва і прості громадяни. Загалом близько 170 миколаївців взяли участь в обговоренні, що робити з будівництвом в історичній частині міста. Із самого початку люди фактично поділились на дві частини. Ті, хто за "Мафію", та ті, хто проти. Але, як і в будь-якому  заході, де бере участь велика кількість людей, слухання зіштовхнулись із проблемами організації. Тож на вибір голови громадських слухань, вибір секретаріату, лічильної комісії і всіляких дрібних процесуальних питань, включаючи суперечки, що спалахували одна за одною та розбіжності поглядів і думок, витратили більше часу ніж на самі обговорення. Зрештою вибрали голову громадських слухань - краєзнавця Євгенія Парамонова. Втративши понад годину, нарешті перейшли до дебатів. 

Євгеній Парамонов
Ігор Міхеєв

Ігор Міхеєв - начальник Миколаївської державної архітектурно-будівельної інспекції повідомив, що забудовник порушив проект. По-перше, перевищив гранично допустиму висоту будівлі на один метр, по-друге порушив протипожежну безпеку, зменшивши відстань від новобудови до пам'ятки архітектури і по-третє, не встановив інформаційний стенд про будівництво. 

"За результатами первірки складено відповідні акти, протокол, надано приписи, згідно яких, забудовнику необхідно усунути виявлені порушення у встановлений термін. У разі, якщо ці порушення не будуть усунені, я буду підіймати питання щодо скасування декларації про початок виконання будівельних робіт і внесення припису щодо заборони виконання цих будівельних робіт без дозвільних документів".

Таким чином  у забудовника час усунути недоліки до 18 листопада. Зі сторони забудовника виступали головний архітектор проекту будівництва Олег Атанасов та юрист Катерина Данілова. Зокрема Олег Атанасов пообіцяв перед усіма присутніми, впоратись з усіма порушеннями вчасно і демонтувати зайвий метр. Натомість один з ініціаторів слухань, голова громадського об'єднання Центр антикорупційних розслідувань" Денис Барашковський наголосив на іншому аспекті. На його думку, будівництво автомобільної парковки для ресторану перевантажить Центральний проспект. Наразі маршруткам і так немає де розвернутись, а коли тут  на п'ятачку буде ще парковка, утвориться просто транспортний колапс, - впевнений активіст. Представники забудовника відмітили, що парковка наразі в розробці і проблем з транспортом не має виникнути. От тільки  будувати парковку в тому місці взагалі заборонено. Це яскраво підтверджують документи надані депутатом міськради Тетяною Сусловою. Це витяг з рішення сесії Миколаївської міськради. І в ньому чорним по білому чітко це зазначено.

Та й взагалі розбудовуватись далі в глиб, згідно документів, так само заборонено. І саме цього боїться депутат Тетяна Суслова, що забудовник незважаючи ні на що, продовжить і далі руйнувати бульварну частину Миколаєва. 

Свою позицію озвучив і Олександр Сєнкевич. Загалом міський голова зауважив, що будівництво пройшло всі архітектурні комісії та ради і має всі дозволи. Тож власне, воно є законним. А сам від цієї справи відмежувався, бо як відомо, рішення про будівництво приймалось при мерстві Юрія Гранатурова. Єдине, що збентежило міського голову, це назва ресторану. 

Олександр Сєнкевич

"Моя думка, якщо об'єкт що будується, відповідає тому, що було затверджено на архітектурній раді, якщо не суперечить діючім будівельним нормам, і те що забудовник пообіцяв усунути порушення, то він має право на життя. Моя думка з іншої сторони, як міського голови, і як мешканця Миколаєва, що ресторан з назвою "Мафія" в самому серці міста - це якось занадто символічно. Я би запропонував забудовнику зробити цю будівлю ресторанним комплексом "Сімейним" наприклад, а вже всередині нього зробити ресторан "Мафія". Але я думаю на це не погодяться, бо це всеукраїнська мережа. Але не дуже добре, коли в центрі міста стоїть "Мафія". Про це мали би думати керівники архітектури, ті, хто перебуває в архітектурно-містобудівній раді, ті хто називає себе архітекторами міста Миколаєва "

Отож розглянувши всі пропозиції, всі думки громадські слухання винесли на розгляд близько 10 пропозицій. Серед них основні: 1) Призупинити будівництво ресторану 2) Продовжити будівництво. 

Результати голосування показали, що більшість присутніх налаштовані продовжити будівництво. За це висловилось 90 людей, 84 проголосували за призупинення. Після оголошення результатів люди почали масово розходитися. Почався гвалт, голова громадських слухань намагався всіх зупинити, але намарно. Тож всі інші важливі пропозиції так і не розглянули. 

Так і закінчились перші громадські загальноміські миколаївські слухання - скандалом. 

Тож місто засинає. Прокидається "Мафія".