Астрономи Миколаєву не потрібні. В «сухомлинці» знищують унікальну спеціальність

Астрономи Миколаєву не потрібні. В «сухомлинці» знищують унікальну спеціальність

До редакції СВІДОК.info дійшли звістки, що в МНУ ім. В.О. Сухомлинського під загрозою зникнення опинилась спеціальність фізики та астрономії. Наші кореспонденти звʼязалися з доцентом кафедри фізики Ігорем Хейфецем. І він пролив світло на існуючу проблему. Без попередження та пояснень з боку керівництва вузу кафедра фізики отримала нові навчальні плани з підписами ректора університету Валерія Будака та декана «Механіко-математичного» факультету Анатолія Овчаренка з мокрими печатками. Згідно нових навчальних планів з програми спеціальності "фізика, основи інформатики та астрономія" вилучили 55 кредитів астрономічних дисциплін - це предмети професійної та практичної підготовки.

Ігор Хейфець

За словами Ігоря Хейфеця напередодні навчального року спеціальність пройшла акредитацію на підготовку спеціалістів, і магістрів саме з переліком цих дисциплін в повному обсязі. Попередні навчальні плани були затверджені та прийняті. І от їх враз анулювали. Студенти забили на сполох. Фактично таким кроком керівництво університету припиняє підготовку вчителів з астрономії. Акредитація таким чином вважається недійсною і унікальна спеціальність просто приречена зникнути. Трудовий договір з Ігорем Хейфецем, який закінчився 30 серпня, не поновлюється й по сьогодні. Викладання астрономічних дисциплін здійснювали три доценти. Зараз залишився лише один — Гузій Сергій Сергійович, який залишився з астрономічним навантаженням не більше 0,5 ставки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З ректором університету Валерієм Будаком нам вдалося зв'язатися в телефоннному режимі. Наразі він перебуває у відпустці. Валерій Будак так і не пояснив нам чому так сталось, перенаправивши нас до своїх заступників. З його слів стало лише відомо, що це не примха університету, а постанова МОН Кабінету Міністрів України № 266, яка нібито зменшує кількість годин для підготовки фахівців з астрономії. Дивно, але в положенні з яким можна ознайомитись в інтернеті, про це ні слова.

Більше щодо ситуації, яка виникла, по телефону прокоментував декан «Механіко-математичного факультету» Анатолій Овчаренко. Він підтвердив, що кількість годин з астрономії значно зменшили. І це воля університету. Ось тут і виникли перші розбіжності його слів, та слів ректора. Університету просто не вигідно готувати вчителів астрономії, адже нібито зменшилась кількість годин цього предмету в школах.

«Це загальний підхід. Кількість годин астрономії зменшилась не тільки в нашому вузі, але й в інших вузах України. Це вимоги часу. Спеціальність не зникає, вона залишаєься але видозміненою. Тепер залишиться лише спеціальність «прикладна фізика та наноматеріали». Ми повинні адаптуватися до цих змін і перелаштовуватись на класичні спеціальності.»

Таким чином астрономи Миколаєву, місту з великими астрономічними традиціями, виявились просто непотрібними. І це попри те, що в Україні лише два вузи, що готують кваліфікованих викладачів фізики та астрономії - Київський ім. Драгоманова та наш миколаївський.  В МНУ ім. В. О. Сухомлинського ця спеціальність існує вже 36 років.

І прикро не тільки те, що під загрозою зникнення опинилась ціла спеціальність. Невідомо, яка доля чекає унікальне, специфічне обладнання: телескопи, прилади для виготовлення телескопів, верстати, величезна астрономічна бібліотека та інше.

Зокрема і навчальна університетська обсерваторія, яка обладнана одним з найбільших в Україні 702- міліметровим телескопом-рефлектором. Як бути з цим? Теж питання, що потребує відповідей, яких немає. Анатолій Овчаренко запевнив нас, що обсерваторія наразі активно працює, туди проводять екскурсії і навчальний процес не зупиняється. Але це, як нам вдалось переконатись — не так. Звістка про те, що в Миколаєві знищують астрономію дійшла і до Національної академії наук України і до Української Астрономічної асоціації. І всі зараз чекають їх реакції.

А поки Ігор Хейфець спостерігає зорі в свої вежі сам. Без студентів. Він чудово знає все про рух небесних тіл у Всесвіті. Єдине, що йому невідоме — як обернуться зірки в долі обсерваторії та чи готуватиме вона вчителів астрономії й надалі.