У Миколаєві презентували Обласну мобільну виставку-інсталяцію “Шокова терапія поезії Дмитра Креміня”

27 лютого в Миколаївській обласній бібліотеці для юнацтва відбулася презентація обласної мобільної виставки-інсталяції “Шокова терапія поезії Дмитра Креміня”, ініційованої бібліотекою на виконання наказу Управління культури, національностей та релігій “Про реалізацію у 2020 році проєкту “Шануймо Поета: Дмитро Кремінь у пам'яті миколаївців”.

Відкриваючи виставку-інсталяцію, директорка бібліотеки Наталія Ткаченко наголосила, що назва “Шокова терапія поезії Дмитра Креміня” невипадкова: поезія Дмитра Дмитровича, сповнена волі до життя і соціальною креативністю, завжди протистояла ексгібіціонізму бездуховності, це голос мужнього прийняття минущості життя і відкритості його трагізмові — екзистенційний катарсис. Також Наталія Вікторівна зазначила, що ця виставка з 16 березня до 1 грудня мандруватиме публічними бібліотеками Миколаївщини, її презентуватимуть у різних куточках нашої області, проводитимуть нею екскурсії, що сприятиме збереженню, поширенню, популяризації творчості миколаївського поета, есеїста, перекладача, лауреата Державної премії ім. Тараса Шевченка Дмитра Креміня. А наприкінці року буде проведено відкрите інтернет-голосування на краще оформлення виставки-інсталяції та укладено рейтинг бібліотек.

На вірші Дмитра Дмитровича створено чимало пісень композиторами Віктором П'ятигорським, Тетяною Яровою, Євгеном Долговим. Запрошений на захід заслужений артист України Олександр Сичов засвідчив свою повагу до уславленого Поета добрими словами і піснею “Лелеча Одисея”. Емоційно поділилася горем втрати Наставника і Друга Віра Марущак, яка перейняла від нього нелегку і відповідальну посаду голови обласного осередку Національної спілки письменників України. Учениця 10 класу ЗОШ №35, одна із переможців минулорічного конкурсу читців поезії ім. Дмитра Креміня “Миколаївський оберіг” Анастасія Руснак виразно продекламувала його вірш ”Золотий гомін”. Поетичну естафету підхопили й інші учні цієї школи, а завершив завідувач одного із відділів бібліотеки Андрій Алієв дуже відвертим, написаним ніби кров'ю віршем “Холера в Миколаєві”. Солістка обласної філармонії Наталія Ковальова зачарувала присутніх піснею “Нічний експрес” на музику Євгена Долгова, а дівчатка із зразкового театру пісні “Натхнення” (керівник Ганна Крапівіна) піснею “Журавлина молитва” на вірші сина поета Тараса Креміня.

Гостям бібліотеки, старшокласникам загальноосвітніх шкіл №28 і №35 бібліотекарі провели екскурсію біографічними, літературними, історичними, фотозонами виставки-інсталяції, а також експрес-вікторину “Біографічними стежками великого поета”.

Поезія Дмитра Дмитровича Креміня залишила незабутній відбиток в історії літературного процесу України. Його вірші перекладають різними мовами світу, його творчість — це об'єкт для детального вивчення студентами-філологами, для літературознавчого аналізу науковцями. А ми, миколаївці, будемо завжди пам'ятати його, в першу чергу, як Городянина і Громадянина.