У Миколаївському шаховому клубі відбувся бліцтурнір

У Миколаївському шаховому клубі відбувся бліцтурнір

У Миколаївському шаховому клубі бліцтурніром 20-го липня відзначили Всесвітній день шахів. Змагалися 30 учасників. Найстаршому шахісту, Олександрові Петрику — 84 роки, наймолодшому, Павлові Узуну – 9.

Віцепрезидент Федерації шахів Миколаївської області Дмитро Горощенко розповів кореспондентам Суспільного.

За словами Горощенка, шахісти грали 11 турів за "швейцарською" системою.

"Ми граємо бліцтурнір, кожному учаснику дається три хвилини плюс дві секунди – додавання за кожний хід. У цих змаганнях беруть участь кваліфіковані шахісти – від першого розряду та вище, від тих, хто перебувають у Миколаєві, зазвичай, у нас змагання більш масштабні, але маємо те, що маємо", — говорить Дмитро Горощенко.

"Швейцарська" система, каже Дмитро Горощенко, є дуже справедливою: пари формуються у залежності від результату кожного туру, сильніші грають із сильнішими, відповідно слабші теж борються між собою.

"Треба за короткий проміжок часу — інколи це секунди – знаходити комбінації, знаходити кращі ходи. І, звичайно, глядачам найбільше подобається, коли у двох учасників залишається по декілька секунд і гра набуває такого непередбачуваного характеру, що може будь-що статися на дошці", — каже Горощенко.

Павло займається шахами з чотирьох років. Напередодні турніру під час тренування він розповів про свою найбільшу перемогу – в 2022 році в грецькому місті Салоніки він виборов срібло Чемпіонату Європи серед гравців віком до восьми років.

"Мені подобаються фігури, те, що я обираю свій хід сам. Дуже багато друзів знайшов, дуже багато кубків і медалей, турнірів багато, мандруєш", — розповів Павло Узун.

Павло почав займатися шахами, взявши приклад зі старшого брата, Володимира, каже батько шахістів Андрій Узун.

"Діти стають комунікабельні, вони їздять на шахові збори, турніри. Вони дуже полюбляють нові знайомства – майже по всій Україні у них вже є знайомі шахісти, вони зустрічаються, вони вітаються, знають один одного, хто звідкіля, хто має який розряд, хто як грає. Це загартовує їх, розвиває. Дітям подобається. А як дітям подобається, то і нам батькам подобається", — говорить Андрій Узун.

Станом на 20 липня, за словами батька, обидва брати мають перший розряд з шахів. На турнірі, присвяченому Всесвітньому дню шахів, вони на рівних грали зі старшими і більш титулованими спортсменами. У підсумку Володимир став дев’ятим, Павло – чотирнадцятим.