Музей суднобудування і флоту у Миколаєві святкує ювілей - 45 років

Музей суднобудування і флоту у Миколаєві святкує ювілей - 45 років

45 років тому на одній із найстаріших вулиць м. Миколаєва в історичній будівлі відкрився єдиний в Україні музей суднобудування і флоту. Створення музею стало результатом великої колективної праці, тому, що не було жодного підприємства міста, яке б не зробило свій внесок у реалізацію цього проєкту.

Про це повідомляється на сторінці установи.

В експозиції музею представлена історія суднобудування від давніх часів і до наших днів. Кіммерійське місто (нині археологічний заповідник «Дикий Сад» ХІІ-Х ст.. до н.е.), грецькі міста-колонії Ольвія та Борисфеніда VІІ-ІV ст.. до н.е., поселення слов’янських племен, вежі литовського князя Вітовта на шляху з півночі на південь, козацькі зимівники та паланки, - все це розмаїття зразків культурної спадщини сприяло становленню в кінці ХVІІІ - на поч. ХІХ ст. суднобудівної верфі та міста Миколаєва як центру суднобудування Півдня України. 

У музеї показано еволюцію засобів переміщення по воді: від човна-однодеревки, «шитика», козацької «чайки» до сучасних морських нафторудовозів, сухо вантажників, танкерів, від фрегатів до авіаносців. Основу музейної експозиції складають документальні та речові реліквії: раритетні книги, колекції моделей кораблів, навігаційних та гідрографічних приладів, корабельного посуду та інш.

Зали музею прикрасили картини видатних миколаївських живописців та графіків М.Ряснянського і С.Сенкевич, А.Завгороднього і М.Бережного, Т.Купцової, В.Семерньова і А.Антонюка, В.Бахтова, О.Покосенка, І.Булавицького, та інш.

45 років музей постійно розвивається, трансформується, відкриває багато виставок і проводить значну кількість культурно-масових заходів. Всі заходи цього року проходять під егідою 45-річчя, тому наші двері завжди відкриті для відвідувачів, для надходження нових експонатів.