У Миколаєві поліцейські провели профілактичний урок для гімназистів

Актуальну та корисну інформацію отримали від співробітників управління боротьби з наркозлочинністю обласного главку поліції учні 8-11 класів міської гімназії № 4. Правоохоронці розповіли дітям про жахливі наслідки вживання наркотиків, схеми залучення до протиправної діяльності та як їм протидіяти, а також про відповідальність за їх зберігання і розповсюдження.

- Наркотики та психотропні речовини – це небезпечні речовини, що впливають на роботу мозку і тіла, викликаючи залежність. Вони руйнують здоров’я, викликають психічне виснаження і призводять до хронічних захворювань, а в найгірших випадках — до смерті, - зауважила оперуповноважена УБН Альона Баріна.

Понад 80 учнів дізнались як вербують молодь у онлайні, пропонуючи легку роботу за привабливу зарплатню, про небезпеку та ризики, правові та соціальні наслідки, а також як розпізнати таку пастку та як діяти у разі отримання підозрілої заманливої пропозиції.

Злочинні угруповання активно використовують соціальні мережі та месенджери для залучення молоді в наркосхеми. Зловмисники можуть надіслати запит на додавання до друзів або приєднати до груп, де ведеться активна діяльність. А також пропонувати роботу з високим заробітком, що не вимагає спеціальних навичок чи досвіду. Зазвичай вони часто маскують свою діяльність як звичайну роботу — фасування, пересилання посилок, або кур’єрські завдання, та описують її так, щоб вона виглядала привабливою і легкою. Можуть обіцяти високу оплату за прості дії, як доставлення пакетів або розкладання закладок (пакунків з наркотиками).

Мало хто розуміє, що кур'єри піддаються ризику бути затриманими поліцією або навіть обманутими злочинцями. Якщо їх затримають, вони нестимуть кримінальну відповідальність. Місця, де покупець забиратиме наркотики, можуть бути під наглядом поліції. А під час фасування наркотиків людина взагалі може випадково отруїтися через контакт з речовинами.

Пам’ятайте, що участь у злочинних схемах може зіпсувати репутацію на все життя. Втрачена довіра серед друзів, родини та вчителів негативно позначиться на стосунках у школі та суспільстві, що потім супроводжується постійним стресом і страхом. А якщо людина намагається вийти зі схеми або перестає виконувати накази, злочинці можуть застосувати навіть фізичне насильство, - акцентувала увагу гімназистів поліцейська Наталя Шмигарьова.

Правоохоронці зауважили, що разі отримання підозрілої пропозиції, не потрібно реагувати чи відповідати на такі повідомлення, не варто вступати у діалог. Необхідно одразу блокувати користувача та обов’язково повідомити про даний факт дорослих: батьків, вчителів, поліцію.

Якщо хтось із ваших друзів потрапив у небезпечну ситуацію, допоможіть їм звернутися до дорослих. Не залишайте їх наодинці з проблемою. Пам’ятайте, будь яка дія, пов’язана з незаконним обігом наркотиків несе за собою кримінальну відповідальність, - підсумовуючи урок правоохоронці наголосили на дотриманні норм чинного законодавства, бути обережними та не мовчати.