Кіберлекція для людей третього віку: поліцейські навчають не піддаватися на хитрощі шахраїв

24 жовтня в освітньому просторі для слухачів віком від 50 років, який функціонує на базі Центральної міської бібліотеки імені Марка Кропивницького, співробітник відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Юрій Попов детально розповів, як вберегтися від шахрайських схем аби не втратити свої заощадження.

Зі слів поліцейського, нині дуже розповсюджений так званий фішинг. Це метод отримання даних банківської картки через інтернет-ресурси. Шахраї створюють підроблені версії сайтів банків, онлайн-магазинів або платіжних систем. Коли людина на таких сайтах вводить свої дані для здійснення оплати, зловмисники отримують доступ до її банківського рахунку. Крім того, шахраї можуть не лише копіювати відомі сайти, але й створювати нові. Найчастіше це фальшиві інтернет-магазини техніки та гаджетів з дуже привабливими цінами.

Щоб не потрапити в оману зловмисників, поліцейські наголошують:

  • не варто вкладати власні гроші в запропоновану роботу в інтернеті;
  • у мобільного оператора верифікуйте свій номер телефону;
  • перш ніж увести в будь-яку форму дані своєї платіжної картки або паролі до інтернет-банкінгу, необхідно перевірити адресу необхідного ресурсу. Будь-які відмінності можуть свідчити про те, що ви опинилися на фішинговому сайті;
  • створюйте складні паролі, які містять понад вісім символів, великі та малі літери, цифри та спеціальні знаки;
  • створюйте різні паролі до електронної пошти, месенджерів, соціальних мереж та інтернет-банкінгу;
  • встановіть двофакторну автентифікацію – коли для входу до акаунта, крім логіна та пароля, потрібно ввести код підтвердження, що приходить на смартфон, електронну скриньку або у відповідний додаток, таку функцію шукайте в налаштуваннях.
  • якщо все ж таки повідомили шахраю пароль до інтернет-банкінгу, негайно заблокуйте картки і рахунки. Телефонуйте на «гарячу лінію» банку, яка зазначена на звороті картки.

Крім того, поліцейський закликав слухачів допомогти кіберполіції України зробити інформаційний простір більш безпечним, особливо під час повномасштабної війни з рф.

Для цього функціонує проєкт «#BRAMA», де всі бажаючі можуть протидіяти російським ІПСО та іншим шахрайським схемам. В Telegram-платформі "BRAMA", щоденно публікуються лінки, які спільними зусиллями можливо заблокувати. Користувачі надсилають скарги на підозрілі сторінки або джерела, що розповсюджують неправдиву чи небезпечну інформацію. Кіберполіцейські реагують та блокують дане джерело.