Військові з фронту висловились з приводу перейменування вулиць Миколаєва та надали свої пропозиції

Військові з фронту висловились з приводу перейменування вулиць Миколаєва та надали свої пропозиції

Свою думку щодо результатів опитування про перейменування вулиць в Миколаєві висловили миколаївські бійці громадського формування «Бузький гард». Інформацію опублікував голова формування, доброволець Ілля Зелінський.

«Кілька тез додам по перейменуванню вулиць, як і більшість моїх побратимів в виду деяких причин не приймали участь в онлайн опитуваннях і взагалі б на них чесно кажучи не дуже розраховував. Переконаний що цим питанням повинні займатись спеціалісти, з холодним розумом, твердими знаннями історії та без зайвих маніпулятивних прийомів спекулюючи війною. Враховуючи що процес рекомендацій «закриватиме» міськрада з шаріями та опзж в кишенях я б теж сильно на це не розраховував».

На думку Зелінського, необхідно, перш за все, закріпити загальнодержавних діячів на кшталт Скоропадського і т.п. як єдину державну лінію українотворчого пантеону, але не забути про регіональні відмінності та увічнити діячів визвольних змагань, повʼязаних з містом.

«Те саме і про загиблих героїв цієї війни, їх багато серед наших земляків і іноді простіше надати імʼя військовим формаціям в яких вони служили. Деякі речі як оборона Миколаєва я б увічнив у вулицю Оборони Миколаєва/Героїв Миколаєва, бо той історичний процес включав в себе всіх хто лишався та чинив опір. Повертаючись до теми онлайн обговорень, чийсь інфантилізм може зіграти злий жарт з цим надважливим процесом».

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що миколаївці пропонують увіковічнити імена відомих городян, які загинули в російсько-українській війні. А також хочуть бачити в назвах місцевих топонімів імена визначних діячів української історії та культури. Серед найбільш популярних імен, на честь яких пропонують перейменувати вулиці: Сергій Гуссіді, Гліб Бабич, Олексій Вадатурський, Дмитро Марченко та Дмитро Кремінь.

Про це свідчать проміжні результати опитування в межах проєкту «Деколонізація: переосмислення імперського минулого в публічному просторі Миколаєва», проведеного Платформою MY ART у партнерстві з Агенцією розвитку Миколаєва за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна.

Загалом в межах опитування миколаївці подали 958 пропозицій щодо перейменування вулиць. Отримані висновки та пропозиції миколаївців будуть враховані при розробці рекомендацій для подання на розгляд топонімічної комісії Миколаєва.