«Орлик над Бугом» — військові пропонують повернути Первомайську найпершу назву

«Орлик над Бугом» — військові пропонують повернути Первомайську найпершу назву

На Миколаївщині продовжують точитися дискусії з приводу зміни чи повернення історичних назв топонімам регіону. Свою думку з приводу перейменування Первомайська висловив військовослужбовець, що нині захищає нашу державу, уродженець цього міста Олександр Грабенко.

«Як мешканець міста, буду до останнього відстоювати повернення історичної, української назви на заміну тій, яка дана більшовиками, що розстрілювали військових і державних діячів Української Народної Республіки. Вони знищували в катівнях митців, священників, організували голодомор і геноцид проти українського народу».

Далі Олександр дає історичну довідку.

«Орлик» - козацьке укріплення, побудоване в 1676 році за наказом гетьмана Івана Самойловича. Входило до складу Бугогардівської паланки Запорозької Січі.

В 1781 році було перейменовано на «Ольвіополь», за наказом Єкатєрини Другої, яка знищила залишки української державності, намагалася стерти національну пам'ять українського народу. Вона фізично винищувала носіїв цієї пам'яті, козаків — вільних людей — та закріпачувала всіх інших опісля, разом з політикою русифікації та заміною козацької тяглості всього українського півдня.

«Богопіль» заснований 1750 року польським шляхтичем Юзефом Потоцьким, як прикордонний митний пункт Речі Посполитої. Ця назва міста має право на існування, але, як на мене, не є доречною ні в контексті давнини, ні в контексті відносин до української державності».

Водночас існувало поряд поселення «Голта», засноване у 1750 році як поселення, яке у 1762 році офіційно стало ханською слободою. Така б назва була доречною, вважає Олександр, якби місто знаходилось в Криму, мало значну кримськотатарську діаспору чи було локальним центром українських мусульман.

«Тому, беручи до уваги все вищезазначене, вважаю справедливим змінити назву на історичне найменування наших пращурів - Орлик. Назва, з якою на прапорах і шевронах місцеві хлопці виборюють свободу і незалежність у важких боях під час російської навали. Закінчуючи таким чином коловорот історії та відновлюючи історичну справедливість в протистоянні з північно-східними загарбниками. Відновлюючи також національну пам'ять, яка була знищена росіянами».

Пропозицію депутата Дирдіна військовий вважає не обґрунтованою, такою, яка показує його повну некомпетентність в даному питанні, умисне уникання історичної спадщини та маніпуляцію суспільною думкою, утворюючи разом з комісією хибну дихотомію та виключаючи найкращий варіант перейменування, не даючи можливості завершити цикл відновлення міста до осередку вільних людей.

«Скажемо НІ сурогату нашої історії та нашим можновладцям! І повернемо те, що нам належить - нашу історичну спадщину! Так само як ми це робимо на полі бою, повертаючи території, які нам належать, зі зброєю у руках. Я дуже прошу, не будьте німими рабами та поверніть собі те, що у вас вкрали, те, що належить вам, саме вам — ваше місто, ваш Орлик над Бугом!».

Додамо, що комісія при міськвиконкомі Первомайську прийняла рішення винести на громадські слухання три варіанти нової назви міста — Богопіль, Ольвіополь та Голта. Нардеп Максим Дирдін, як він стверджує, від імені місцевих мешканців, попросив внести ще два варіанти — Ольвія та Першотравенськ.