У бібліотеці ім. Кропивницького презентували книжку Ганни Половенко «Миколаїв 24.02.2022»

У Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького презентували книжку Ганни Половенко «Миколаїв 24.02.2022». Про це повідомили в бібліотеці.

Авторка давно відчувала у собі необхідність звертатися до світу, оточення через літературу. До певного часу пані Ганна обмежувалася малими формами й книг не писала. З початком повномасштабного незаконного вторгнення російських окупантів на територію України ці відчуття у неї загострилися.

«Коли почалася війна, виходячи на вулицю, у мене таке складалося враження, що я бачу світ словами. І ось ці слова мені не хотілося розгубити. Почала робити маленькі нотатки. Згодом, вже перечитуючи їх, відчувала нову необхідність додавати, писати далі. Це своєрідний щоденник. Водночас його не можна назвати суто документальним. Зміст доповнювався моїми враженнями, хвилюваннями», - говорить Ганна Половенко.

Від моменту зародження ідеї до її повноцінного втілення у життя пройшло понад рік. У цьому авторці допомагала купа людей. Починаючи від тих, хто підтримував авторський запал, просто надихали на життя й волонтерську діяльність. Це передусім родина, рідні й близькі Ганни Половенко, друзі. Бути літературним редактором люб'язно згодилася Тетяна Даниленко.

«Миколаїв 24.02.22» вийшла у видавництві Ірини Гудим накладом 100 екземплярів. Авторка вже замовила додатковий тираж у 50 штук. Її можна буде знайти у бібліотеках міста, наголошує пані Ганна. Вже сьогодні вона серйозно замислюється над продовженням літературної діяльності. Почала готувати матеріал для наступного видання.

«Існує необхідність. Я вважала, що активна фаза, а з нею й гострі враження, пішли. Але коли перша книга почала знаходити свого читача, люди стали ділитися власними спогадами й хвилюваннями. Вони всі дуже різні. Й всі цікаві», - підкреслила Ганна Половенко.

Начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради Юрій Любаров книгу Ганни Половенко читав іще у рукописі. Таку щоденникову літературу він характеризує як артефакт життя міста.

«Це те, що відбувалось. Це те, що вже зафіксовано. І те, про що будуть читати після Перемоги. Люди візьмуть цю книжку. Вона тим й цінна, що на її сторінках простими словами описується, як все відбувалося. Без жодних літературних прикрас, домислів, сюжетів й сюжетних поворотів. Потім буде художня література. А за такими книжками вивчатимуть, як ми жили під час війни. Я дякую Ганні Половенко за таку книгу», - зазначив Юрій Любаров в ході презентації видання.