У Миколаєві презентували напрацювання Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса

У рамках XII+I відкритого театрального фестивалю «Homo Ludens», який розпочав роботу у Миколаєві 1 жовтня і триватиме по 8 жовтня, у Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького протягом всього тижня функціонуватиме літературна сцена.

ро це повідомляє Центральна бібліотека ім.М.Л. Кропивницького.

2 жовтня на майданчику бібліотеки відбулась презентація наукових видань та драматургічних антологій Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса за участю Олександри Кравченко, наукової співробітниці центру й режисерки київського театру «Veritas». Модераторка зустрічі - Олександра Ромашова, провідна бібліотекарка відділу обслуговування користувачів ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького.

Пані Олександра презентувала напрацювання Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса за 2022 рік.

Курбасівські читання – одне з основних наукових видань центру, який займається сучасним театрознавством. Його випускають щороку. У книзі містяться актуальні статті театрознавців, журналістів, студентів й наукових співробітників. «Курбасівські читання. Курбас. Війна. Ідентичність» 2022 року дуже важливий, зазначає Олександра Кравченко.

«Бо війна, як нам відомо, розпочалася не у 2022 році. Це війна, яка триває десятиліттями. Але особливо з початком повномасштабного вторгнення по всій Україні почали активно говорити про відмову від колоніального спадку. Звісно, цей процес почався у 2014 році, але зараз він значно яскравіший та потужніший. Відмова від колоніальності стала для нас важливою темою. І це дуже важливо. Ми починаємо ще глибше говорити про свою ідентичність і шукати те, що у нас було відібрано й втрачено», - акцентує Олександра Кравченко.

І зокрема цей випуск Курбасівських читань присвячено 135-річчю від дня народження Леся Курбаса.

Сьогодні ж представники української культури, які перебувають за кордоном, роблять великий внесок у розвиток всесвітнього мистецтва. Про це також йде мова у випуску Курбасівських читань 2022 року.

Наприкінці віснику є стаття Неди Нежданої, де описані подорожі драматургів. В перші місяці війни їх велика кількість виїхала за кордон і проводили читання в усіх найближчих країнах наших п'єс. Таким чином вони ще й збирали допомогу ЗСУ.

«Ця інформація варта того, щоб з нею познайомитися. Хоча б для того, щоб зрозуміти, на скільки важливими сьогодні є ми за кордоном. Своєю чергою жителям тих країн ближче дізнатися про нас, відкрити Україну для себе. І ті речі, які вони періодично відкривають і ми чуємо з Німеччини, з Польщі, країн Балтики, що вони по-новому відкривають наш театр, мистецтво, драматургію. Шкода, що це відбувається за таких умов»,- акцентує Олександра Кравченко.

Цей вісник є безплатним для отримання.

Друга, презентована Олександрою Кравченко книга - Антологія «Ажіотаж», збірка комічних п`єс, яка мала вийти 25 лютого 2022 року. За очевидних обставин тоді це не вдалося зробити. Задача цієї книжки, наголошує наукова співробітниця центру, зібрати сучасні комедії різних жанрів. Там є фентезі, сучасна історична комедія, містика й соціально-побутова комедія. Таким був задум і все вийшло у науковців.

«Вона вдалась. Там дуже різноманітні комедії. З нею варто познайомитися. І на велику, і на маленьку кількість персонажів. В різних абсолютно умовах. Тексти, які доступні для трансформування. Парадоксально, але вона можливо вийшла більш вчасно, ніж вона мала вийти. Тому що нам сьогодні важливо інколи морально відпочивати. Трішечки переводити фокус на якісь пару годин», - зазначає пані Олександра.

І найважливіша книжка, яка вийшла торік у Національному центрі театрального мистецтва ім. Леся Курбаса – це 3 частина зібрання актуальної сучасної драми «Неназвана війна». Перша мала назву «Майдан: до і після», наступна «Лабіринт із криги та вогню».

«Чому ми подаємо їх у контексті трьох збірок? Знову таки тому, що все почалося не 24 лютого 2022 року. Все почалося значно раніше. І, як на мене, всі ці три антології треба сприймати комплексно. Оскільки вони розповідають сконцентровано про ті події, які передували 2014 року і до сьогоднішнього дня»,- говорить режисерка.