На Миколаївщині за втручання прокуратури забезпечено повернення закладам освіти 358 га землі

Зокрема, рішенням Господарського суду Миколаївської області задоволено позов керівника Первомайської окружної прокуратури про визнання недійсним договору підряду щодо обробітку 3 земельних ділянок,  укладеного між Кривоозерським професійним аграрним ліцеєм та підприємцем, зобов’язано останнього повернути навчальному закладу зазначені земельні ділянки загальною площею майже 323 га, вартістю майже 8,7 млн грн.

Окрім цього, рішенням Господарського суду Миколаївської області задоволено позов керівника Баштанської окружної прокуратури про визнання недійсним договору про спільний обробіток землі,  укладеного між Володимирівським ліцеєм Володимирівської сільської ради Баштанського району та підприємцем, зобов’язання останнього повернути навчальному закладу дві земельні ділянки загальною площею майже 35 га вартістю майже 900 тис грн.

Ювенальними прокурорами встановлено, що зазначені землі передані в постійне користування навчальним закладам для дослідних і навчальних цілей. Проте надалі зазначеними навчальними закладами, усупереч вимог Цивільного та Земельного кодексів України, законів України «Про оренду землі» та «Про освіту», Положення про учнівські навчально-дослідні земельні ділянки,  вказані земельні ділянки на підставі договору підряду та договору про спільну діяльність передано місцевим підприємцям для обробітку з метою вирощування сільськогосподарської продукції.

Разом з тим, опрацюванням положень указаних договорів встановлено, що вони суперечать інтересам держави, не спрямовані на настання наслідків, що ними обумовлені, оскільки закладами освіти зазначені земельні ділянки фактично передано ФОП у оренду для здійснення підприємницької діяльності (товарного сільськогосподарського виробництва) з порушенням вимог до їх цільового використання.

Окрім цього, зазначені навчальні заклади не наділені повноваженнями самостійного вирішення питання щодо передання в оренду земельних ділянок, наданих їм у користування для дослідних і навчальних цілей.