На Миколаївщині правоохоронці розслідують факти шахрайств

У соціальній мережі мешканець області замовив автомобіль. Продавець пообіцяв протягом кількох місяців нібито доставити його з-за кордону. Загалом за віртуальний Volkswagen Passat B 6 чоловік перерахував на картку шахрая понад 227 тисяч гривень.

Однак замість авто заявник має лише обіцянки. 37-річна жінка довірилась псевдобанкірам, які запевняли, що доступ до її особистого кабінету банківського рахунку начебто хтось намагається зламати. Заявниця власноруч перерахувала 80 тисяч гривень на картковий номер, який їй назвав телефонний шахрай. Загалом зловмисники заволоділи понад 300 тисяч гривень потерпілих. Нині за обома фактами слідчі проводять досудове розслідування кримінальних проваджень, розпочатих за ч.3 та ч. 4 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.

Поліцейські закликають громадян бути обачними:

  • купуючи в інтернеті, не повідомляйте персональні та банківські дані, паролі, що можуть використовуватися для підтвердження платежів;
  • обирайте лише післяплату;
  • остерігайтеся онлайн-магазинів, які пропонують товари за цінами, значно нижчими, ніж в інших магазинах;
  • не перераховуйте гроші на невідомі рахунки;
  • не розголошуйте персональні дані;
  • не встановлюйте жодних програм чи додатків із функціоналом віддаленого доступу;
  • під'єднайте SMS-інформування щодо операцій із платіжною карткою.

Пам’ятайте, що ким би не представився телефонний співбесідник і які б приводи не називав, не повідомляйте ніколи дані своєї банківської картки, особливо CVV код, термін дії картки, одноразові паролі з SMS, дані для авторизації в онлайн-банкінгу.

Навіть в умовах війни, справжні співробітники банку або працівники державних установ не запитують таку інформацію.

Якщо ж ви повідомили будь-яку особисту інформацію шахраям, негайно заблокуйте картку, зверніться у банк та до найближчого територіального відділення поліції або зателефонуйте на спецлінію 102.