На тимчасово окупованих територіях Миколаївщини люди не отримують пенсії

На тимчасово окупованих територіях Миколаївщини люди не отримують пенсії

У зв’язку з бойовими діями на території Миколаївщини є проблеми з виплатою пенсій тим одержувачам, які отримують її через відділення "Укрпошти". Зокрема на тимчасово окупованих територіях.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області Олена Сичугова.

"Звичайно, на окуповану частину області, на території, що безпосередньо в зоні бойових дій, "Укрпошта" не має можливості доставити пенсійні виплати. Тільки коли виникне можливість безпечно туди доставити, тоді люди зможуть отримати гроші через пошту", — розповіла Олена Сичугова.

Тим, хто отримує виплати через банки, гроші на рахунки одержувачів зараховуються своєчасно.

"Звісно, ті, хто перебуває на окупованій території, тільки за можливості можуть скористатися картками. Але більшості це недоступно, адже банки на окупованій території не функціонують теж", — говорить Сичугова.

Постанова Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2022 №162 "Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану", передбачає, що "Укрпошта" повинна надати Пенсійному фонду списки тих населених пунктів, де вони не здійснюють доставку. Тому люди, які отримують пенсії через пошту та перебувають наразі на окупованій території, не одержують ці виплати.

"Вже після надання цих списків Пенсійний фонд формує потребу. Всі виплати цих людей спрямовуються на рахунки в "Ощадбанку". Після деокупації територій люди зможуть отримати гроші або в "Ощадбанку", або за зверненням до Пенсійного фонду. Ми повертаємо з "Ощадного банку" ці гроші та передаємо знову на виплату "Укрпошті", — пояснила очільниця Миколаївської філії Пенсійного фонду.

За словами Олени Сичугової, щодо Миколаївщини "Укрпошта" таких списків ще не подавала. Тобто з рахунків Ощадбанку гроші поки що не повертали.

"Не можу сказати точну цифру людей по всій області, які тимчасово не отримують пенсії. Важко підрахувати по населених пунктах, наприклад, колишнього Вітовського району, зараз Миколаївського, Баштанського району. Але по Снігурівці — понад півтори тисячі людей", — розповіла Олена Сичугова.

В цілому по Миколаївській області, окрім тимчасово окупованих територій, виплати пенсій здійснюються своєчасно: розпочинаються 4-го числа, завершуються — 25-го за встановленими графіками.