На Миколаївщині через засуху знизилась врожайність соняшника

На Миколаївщині через засуху знизилась врожайність соняшника

У південних районах Миколаївської області з січня по липень 2022 року випало близько 80 міліметрів опадів. Такі погодні умови призвели до зниження урожайності як зернових, так і соняшника.

Про це кореспондентам Суспільного розповів директор Наукового парку Миколаївського національного аграрного університету (МНАУ) "Агроперспектива" Микола Карпенко.

Як розповів Микола Карпенко, у Науковому парку на полі встановлена метеостанція. Вона працює в автоматичному режимі. Станція надає понад 70 показників, таких як температура, вологість повітря, стан ґрунту тощо. А також формує прогноз появи хвороб на рослинах.

"Досить сучасна станція, в області одна така, так ось вона показала сумарну кількість опадів за січень-липень всього 77 мм, в Сахарі за рік випадає 45 мм. Тобто врожай отримати в зоні Миколаїв — Очаків — Березанка дуже складно було. А для того, щоб соняшник сформував врожай, треба 270-280 мм опадів, а у нас було 77 мм", — розповів Микола Карпенко.

Врожайність соняшника через посуху знизилась, сказав директор Наукового парку, отримали приблизно 17 центнерів з гектара.

За словами Миколи Карпенка, дослідні поля МНАУ охоплюють декілька наукових тематик. У тому числі випробування відбуваються на 400 гектарах зрощення.

"Ми щорічно висіваємо на демонстрацію майже 240 нових сортів пшениці, ячменю, гороху з усіх селекційних центрів України, країн Європи, зокрема представлені селекції з Німеччини, Франції, Сербії тощо. У 2022 році конференція відбулася в онлайн режимі, показали сорти, найкращі для вирощування в умовах півдня України", — розповів Микола Карпенко.

І хоча загалом літо було спекотним, сказав директор Наукового парку, ближче до кордону з Кіровоградською областю опадів було більше.

"В північних районах і громадах області ситуація краще, більш пристойний урожай — це територія від Вознесенська — Доманівка, Врадіївка, Криве Озеро, Первомайськ, Арбузинка", — розповів Микола Карпенко.

Станом на 7 жовтня у Миколаївській області соняшник зібрали на площі 94,2 тисячі гектара. Валовий збір склав 142,0 тис. тонн, що відповідає середній урожайності 15,1 центра з гектара. Для порівняння у 2021 ріці середня врожайність склала – 22,4 ц/га.