Як Миколаївська ТЕЦ готується до опалювального сезону

Як Миколаївська ТЕЦ готується до опалювального сезону

Станом на 13 жовтня Миколаївська теплоелектроцентраль продовжує підготовчі роботи для початку опалювального сезону в Миколаєві. Підприємство забезпечує теплом понад 40% багатоповерхових житлових будинків та промислових підприємств Миколаєва та обслуговує понад 40 тисяч абонентів.

Як відбувається підготовка до опалювального сезону та з якими проблемами довелось зіткнутись підприємству, кореспондентам Суспільного розповів виконувач обов’язків генерального директора Миколаївської ТЕЦ Сергій Риков.

Зі слів Сергія Рикова, основні заходи для старту опалювального сезону на підприємстві виконали в повному обсязі. Проте, наслідки бойових дій, а саме пошкодження центрального міського водогону російськими військами та часті відключення водопостачання, вплинули на роботу ТЕЦ.

Для забезпечення безперебійного постачання тепла підприємство працює в трьох напрямках, каже Сергій Риков.

"По-перше, у підприємства є комплекс свердловин, багато труднощів із його використанням, тому приводимо його до ладу. До початку опалювального сезону все маємо зробити. По-друге, водоочищення річкової води. По-третє, у нас є місце, де ми ще можемо брати чисту воду в центрі міста для водопостачання до теплових мереж. Це те, що не планувалось, але довелося цим займатися, і зараз ще продовжуємо", — розповів Сергій Риков.

Першочергово системи заповнюватимуть водою зі свердловин. Якщо її не вистачить, до тепломереж будуть додавати воду з Південного Бугу. Зі слів посадовця, ймовірно доведеться добирати орієнтовно 20 тонн річкової води. Проте, для додавання річкової води потрібно підібрати хімічні речовини для її нейтралізації та очищення. З цим були певні проблеми, каже Сергій Риков.

"Ми тільки наприкінці вересня змогли підібрати можливі речовини тому, що взагалі нам ніхто не підказував, не давав результатів аналізів, які саме потрібні речовини. Все випробували на практиці, методом спроб і помилок", — розповів посадовець.

Проблем із забезпеченням підприємства цими реагентами не виникне, каже Сергій Риков. Хімічних речовин вистачить на старт опалювального сезону і станом на 13 жовтня відбувається тендерна закупівля реагентів, яких вистачить на час всього опалювального сезону.

"Воду з мереж не можна зливати, не можна ані пити, ані використовувати для побутових цілей. Вона призначена виключно для тепломереж, в ній багато речовин, хімічний аналіз яких навіть я не знаю. Їхній склад - це таємниця виробника, оскільки це розробка фірми, у якої ми закуповували хімречовини. За наслідки використання води не за призначенням ми відповідати не зможемо", — розповів Риков.

Станом на 13 жовтня фахівці ТЕЦ завершили підготовку котелень до початку опалювального сезону.

"У 2022 році нічого з супернового обладнання немає. Плануємо встановити нове обладнання наступного, 2023, року, якщо не буде війни, сподіваюсь. Маємо реконструювати апарати горіння на котлах", — сказав виконувач обов’язків директора ТЕЦ.

Станом на 13 жовтня на підприємстві триває процес заповнення теплових мереж. За словами Сергія Рикова, початок опалювального сезону у 2022 році максимально відтягуватимуть, щонайменше до початку листопаду. За час повномасштабної війни російські ракети двічі влучали в об’єкти ТЕЦ, зруйновані дві теплові камери.