Подальше руйнування екосистем: відомий миколаївський еколог про знищення окупантами Каховської ГЕС

Подальше руйнування екосистем: відомий миколаївський еколог про знищення окупантами Каховської ГЕС

Масштабна катастрофа і непоправна шкода екосистемі. Саме так охарактеризував наслідки терористичного акту, який вчинила російська федерація на Греблі Каховської ГЕС заслужений природоохоронець України Олег Деркач.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «МАРТ».

Олег Деркач – голова Миколаївської філії Національного екологічного центру України коментуючи  наслідки для довкілля терористичного акту,  вчиненого окупанти на греблі Каховської ГЕС, називає подію масштабною катастрофою. Вона на думку еколога вплине на всю північно-західну частину Чорного моря.

Каховське водосховище було створене майже сімдесят років тому. За цей час навколо нього сформувалися цінні природні комплекси. Сьогодні вони об,єднані в межах національного природного парку «Великий Луг». Руйнування дамби завдало йому непоправної шкоди. Іншими тяжкими наслідками стануть зниження ґрунтових вод та масові замори риби. Водні ресурси Каховського водосховища ще використовувалась для зрошування значних сільськогосподарських угідь. Еколог прогнозує, що через теракт на дамбі значних втрат зазнає агросектор трьох областей: Херсонської, Запорізької та Дніпропетровської, а це є приблизно 500 тисяч гектарів землі.

Також серед негативних наслідків Олег Деркач називає руйнування курортних зон та критичної інфраструктури, хімічне забруднення територій та поширення інфекційних хвороб, занепад агросектору та загрозу подальшого руйнування екосистем. Наслідки терористичного акту росіян на греблі Каховського водосховища матимуть вплив протягом значного періоду часу на величезній частині Східної Європи.