Повернути людей та дати надію: Агентство відновлення презентувало концепцію відновлення Посад-Покровського

Повернути людей та дати надію: Агентство відновлення презентувало концепцію відновлення Посад-Покровського

Цими вихідними Голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм на Херсонщині взяв участь у презентації громаді концепції відновлення села Посад-Покровське.

Про це повідомляється на сторінці агентства.

«Презентація концепції – це перший крок на шляху до втілення нашого амбітного проєкту по відновленню шести населених пунктів в п’яти областях, які постраждали через збройну агресію рф. Ми презентуємо громаді проєкт Посад-Покровського, відбудова якого, буде комплексною, тобто не окремо визначені будівлі та споруди, а повністю – з системним підходом, новим плануванням та повною трансформацією села», — зазначив Мустафа Найєм, Голова Агентства відновлення. - Наша головна задача – повернути людей та дати надію на повернення всім тим, хто змушений був покинути власні домівки, та чиє жило було знищено».

Ще до початку повномасштабного вторгнення росії в Україні, у Посад-Покровському проживало більше 2 тисяч мешканців. До листопада 2022 року росіяни обстрілювали населений пункт всіма наявними видами озброєння, щоденно село зазнавало більше 350 обстрілів. В результаті – інфраструктура та приватні будинки мешканців майже повністю зруйновані агресором. Пошкоджень зазнали 100% будівель та споруд комунальної та приватної власності.

У квітні Урядом було прийнято Постанову № 382 Про реалізацію експериментального проекту щодо відновлення населених пунктів, які постраждали внаслідок збройної агресії рф. Агентство відновлення визначено координатором, Служби відновлення в областях – замовником робіт.

Наразі Агентством відновлення проводиться вся необхідна робота для підготовки відновлення всіх шести населених пунктів. Фахівці Агентства та регіональних Служб відновлення працюють з місцевою владою та готуються до масштабної відбудови.

Впродовж кількох місяців команда Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Агентства відновлення працювали над загальною концепцією відновлення. Через онлайн-голосування було зібрано думки місцевих мешканців, на основі чого визначено перелік основних функцій та очікувань громади. Під час презентації місцеві мешканці мали змогу побачити архітектуру свого майбутнього села: сучасного, побудованого з урахуванням потреб для кожної групи населення, зокрема, принципів безбар’єрності та інклюзивності.

Загалом, в межах Посад-Покровського близько 900 об’єктів комунальної та приватної власності та ділянка автомобільної дорога М-14, яка також потребує відновлення.