Філософія безбар’єрності: у Вознесенську пройшла вистава театру «Покоління»

Філософія безбар’єрності: у Вознесенську пройшла вистава театру «Покоління»

«Українці без бар’єрів» - саме так називається проєкт, реалізація якого стартувала нещодавно у Миколаєві. Його ініціатором стала Ольга Криницька, голова Благодійного фонду «Індиго», виконавцями – актори театру «Покоління» Миколаївського муніципального академічного коледжу. Партнер – Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва.

Про це СВІДОК.info розповіли організатори.

Заходи проходять за підтримки управління молоді та спорту Миколаївської обласної військової адміністрації. Проєкт націлений на підтримку і популяризацію достатньо нового аспекту державної політики України: 2021 року була прийнята Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору, яка була розроблена в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» та на виконання Указу Президента України.

«Стратегія розрахована до 2030 року і передбачає усунення бар’єрів у шести основних напрямках: фізичний, суспільний (громадянський), економічний, освітній, цифровий, інформаційний.  Метою низки заходів, організованих миколаївцями, є підвищення рівня безбар’єрної грамотності у суспільстві, формування етики взаємодії з різними людьми, подолання шкідливих соціальних і культурних норм, які толерують некоректне відношенню до інших», - йде мова у повідомленні.

Перший захід у межах проєкту «Українці без бар’єрів» відбувся у Миколаєві 22 травня. 12 червня взяти участь у обговоренні важливої для суспільства теми отримали змогу і жителі Вознесенська. Основною частиною аудиторії стали діти віком від 7 до 15 років. Вони продемонстрували зацікавленість темою, поінформованість у питанні бар’єрів у житті, поділилися своїми власними проблемами, переважно жалілися на булінг з боку оточуючих. Молоді учасники активно брали участь у театралізованих інтерактивних дійствах, приміряли на себе ролі, що були розіграні перед обговоренням акторами – сліпого Дона, стареньку Малу, що пересувається на візочку та Еллен, дівчину, яка страждає від зайвої ваги.

Співорганізатором заходу у Вознесенську виступила директорка Центру дитячої та юнацької творчості Наталя Юрпольська, на базі якого відбувся показ. Перед початком до дітей звернулися, окрім організаторів, почесні гості – виконуючий обов’язки директора Вознесенського центру правової допомоги Петро Гнатюк, начальник відділу управління соціального захисту Вознесенської міської ради Катерина Бузилова. Вони підкреслили важливість запропонованої теми і закликали дітей бути гідними громадянами нашої держави, поважаючи один одного, пропонуючи дружню допомогу і підтримку.

Наступний захід у межах проєкту миколаївці планують провести у Кир’яківській сільській бібліотеці.