Відчуй себе актором: у Миколаєві стартувала арт-підтримка для переселенців

Відчуй себе актором: у Миколаєві стартувала арт-підтримка для переселенців

Громадська організація «Федерація аматорських миколаївських театрів» спільно з Миколаївським академічним художнім драматичним театром розпочала проєкт «Інтерактивний театр. Арт-терапія для ВПО». Зокрема перший сеанс такої арт-терапії пройшов 13 червня у «Сцені в укритті».

Про це повідомляє кореспондент СВІДОК.info.

Зазначимо, що реалізація проекту стала можливою завдяки грантовим коштам в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу.

«Для вас, дорогі гості, ми хочемо запропонувати форум-театр, який розробив режисер Аугусто Боаль. Сьогодні не варто соромитися, а висловитися про те, що у вас наболіло на душі. Саме такий формат театру спрямований для тих, хто постраждав від війни, щоб вони змогли психологічно та морально відпочити», - зазначив керівник театру Артем Свистун.

Участь у незвичному заході також взяла участь професійний психолог та актори театру. Формат форуму – театру полягав у наступному: акторі театру показували невеличкі мініатюри, які доволі часто зустрічаються у нашому повсякденному житті. Після чого кожен охочий міг спробувати себе у ролі персонажу вистави, окрім конфіктора – актора, який навмисно підбурював конфлікт.

Зазначимо, що психолог надавала необхідні фахові консультації безпосередньо під час заходу. Ділилися своїми думками й настановами театрали, ти самим підбадьорюючи гостей «храму Мельпомени». Багато з переселенців дійсно відкрили свої души й розказали про найболісніше: втрату домівок, зламане життя, людську байдужість. Проте наше з вами завдання простягнути їм руку допомоги й пам’ятати, що всі ми українці – єдина родина.

Автором ідеї проєкту виступив директор-художній керівник МАХДТ заслужений діяч мистецтв України Артем Свистун, авторкою самого проєкту - голова ГО «ФАМТ» Людмила Оспадова, керівницею з реалізації проєкту стала Наталія Ізбаш – заступниця директора МАХДТ з організації глядача. Цей тандем впровадив в життя вже багато цікавих проєктів.

Проєкт буде реалізовано протягом 4 місяців у місті Миколаєві на базі «Сцени в укритті» МАХДТ та у місцях тимчасового проживання внутрішньо-переміщених осіб.