Волонтери доставили гуманітарну допомогу жителям підтопленого села Афанасіївка

Волонтери доставили гуманітарну допомогу жителям підтопленого села Афанасіївка

Волонтери "Operation Aid" 13 червня доставили гуманітарну допомогу жителям підтопленого внаслідок підриву Каховської ГЕС села Афанасіївка, Снігурівської громади. Організація функціонує з березня 2022-го коштом донатів небайдужих людей.

Про це кореспондентам Суспільного розповіли волонтери організації.

Швед Мартін Йохансон один з тих, хто приїхав допомагати в село Афанасіївка, яке підтопило внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції. Каже, вдома будував політичну кар'єру, але у 2022-му вирішив стати волонтером "Operation Aid" і поїхати в Україну.

"Ми почали з польського кордону і далі починали все східніше. Зараз ми працюємо в Херсонській та Миколаївській областях. Як довго я планую залишатися в Україні? Не запитуйте мене, запитайте Путіна",— говорить волонтер Мартін Йохансон.

За словами Мартіна Йохансона, він в Афанасіївці вдруге. Щоб дізнатися про потреби людей – з місцевими жителями зв'язувався волонтер Святослав Спатарь. Всі три дамби, що з'єднували село з суходолом затопило – гуманітарну допомогу доводилось тягнути човном. Перевезти волонтерів зголосились українські військові.

"Привезли будівельні матеріали, харчі, одяг, півтори тисячі літрів води. Також привезли лопати й граблі, щоб люди могли розчищати територію, і відновлювати свої будинки", — говорить волонтер Святослав Спатарь.

За словами Святослава Спатаря, підпливти до берега не вдалося. Відтак разом з місцевими жителями, які прийшли по допомогу, утворили живий ланцюг, аби відвантажити привезене.

"Допомога на тому березі була кожного дня і до ночі. Ми носили оце... Води багато, продуктів багато, речей багато. Але ж нам хату ніхто не поверне",— говорить жителька села Тетяна.

Це вже не перше підтоплення, говорить староста села Василь Хомко. У 1985 році через повінь в Афанасіївці постраждали три будинки. Але зараз через підрив Каховської гідроелектростанції – наслідки набагато серйозніші.

"В Афанасіївці 75 будинків були затоплені. Зараз в нас нагальна потреба – відкачування води із підвалів і затоплених будинків. Ми своїми силами, де є мотопомпи відкачуємо",— розповідає староста Афанасіївки.

З Афанасіївки було евакуйовано 180 людей, в селі ж залишається близько 120 жителів. Проте, за словами Хомка, ситуація покращується, вода спадає. Зокрема, це видно на одній із дамб, біля якої перед переправою свої автівки залишили волонтери.

"Стан який її – ми не знаємо. Адже наші дамби – земляні, тільки облицьовані бетоном і плитами. Тому вся внутрішня частина може бути зруйнована, підмита",— сказав Василь Хомко.

Після роздачі гумдопомоги на Снігурівщині волонтери "Operation Aid" планують вчергове відправитись з гуманітарною місією в постраждалі населені пункти Херсонської області.