Приєднання пологових будинків до лікарень Миколаєва: профільна комісія затвердила акти з передачі

Приєднання пологових будинків до лікарень Миколаєва: профільна комісія затвердила акти з передачі

Комісія Миколаївської міської ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту 24 жовтня проголосувала за проєкти рішень щодо затвердження актів з передачі пологового будинку №1 до міської лікарні №1, пологового будинку №2 до міської лікарні №3. Також прийняті зміни до Статутів лікарень.

Про це стало відомо під час засідання комісії, передає Суспільне.

Заступниця начальника управління комунального майна Миколаївської міської ради Тетяна Дмитрова розповіла, на сесії 31 липня 2023 року прийняли рішення про реорганізацію двох пологових будинків шляхом приєднання їх до багатопрофільних лікарень міста. Протягом двох місяців були підготовлені передавальні акти.

"Мета прийняття проєктів рішень — дотримання вимог законодавства, виконання рішення міської ради. Щодо фінансової діяльності, то обидва підприємства збиткові. У КНП "Пологовий будинок №1" є і дебіторська, і кредиторська заборгованість. У КНП "Пологовий будинок №2" такої заборгованості немає", — говорить посадовиця.

З першого жовтня 2023 року проєкти рішень миколаївських депутатів мають піддаватися громадській антикорупційній експертизі, каже Тетяна Дмитрова.

"Експертизу рішення щодо приєднання здійснила ГО "Інститут законодавчих ідей". Були висловлені зауваження до проєкту рішення міської ради: щодо принципу прозорості та відкритості в діяльності правонаступників, впровадження механізмів контролю за діяльністю підприємств тощо. Однак всі зауваження ми відхилили. Направили свої аргументи громадській організації 22 вересня, відповідей ще не надходило. Вважаю, що проєкти рішень про передавальні акти обґрунтовані законодавчо і можуть бути розглянуті на сесії", — сказала Тетяна Дмитрова.

З її слів, пакет пологового будинку №1 від НСЗУ буде переукладений з лікарнею №1 у листопаді 2023 року.

"Тобто гроші, які вони отримували, і будуть отримувати. Крім того, якщо відбудеться скорочення, персонал, медсестри, які там залишаться, зможуть заробляти більше, адже матимуть змогу працювати ще і на міську лікарню. Рішення про приєднання важливе, аби дати вижити цим КП", — зазначила начальника управління.

Нагадаємо, у Миколаєві остаточно реорганізували роботу міських пологових будинків. Так, під час сесії міськради сьогодні, 31 липня, розглянули два питання, а саме про припинення двох комунальних некомерційних підприємств Миколаївської міськради «Пологовий будинок №1» та «Пологовий будинок №2».

В результаті реорганізації перший пологовий будинок приєднують до міської лікарні № 1, а другий — до лікарні №3. Такі зміни вносяться з метою покращення якості надання медичних послуг мешканцям міста Миколаєва.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що в місті значно скоротилась кількість пологів, що пов'язано з військовими діями, адже багато жінок покинули місто. Тому немає доцільності мати окремі комунальні підприємства. Така реорганізація не торкнеться лікарського складу, а матиме лише адміністративні наслідки.

Щодо пологового будинку №3, на його базі вже давно планують створити сучасний перинатальний центр. Така ідея зберігається і її планують втілити в майбутньому.