Важкі жнива: у селі Мирне змогли обробити лише 20% земельних угідь

Важкі жнива: у селі Мирне змогли обробити лише 20% земельних угідь

Повномасштабна війна росії проти України завдала непоправних збитків та смуток у багатьох куточках України. Частина населених пунктів опинилася в окупації, по іншим селам та містам нещадно гатив ворог. Героїчними зусиллями наших захисників ворога відтіснили за інший берег Дніпра. Минуло вже багато часу з моменту першого контрнаступу, проте небезпека від присутності ворогів все ще залишається.

За словами фермера з с. Мирне на Миколаївщині Олег Оперенко, він зміг обробити лише частину земель. Окупанти майже щодня обстрілювали село, тож постраждали не тільки будинки, а й техніка, передає кореспондент СВІДОК.info.

«До війни ми жили прекрасно, розбудовували своє господарство. Наразі що ми маємо: знищене житло, техніка. Зараз тільки завдячуючи заощадженням селяни можуть купити нову техніку, або полагодити стару», - каже він.

Внаслідок обстрілу села ворожий снаряд поцілив прямо по новенькому комбайну, який не встиг попрацювати. Зокрема у пана Олега постраждали два трактори – сума їх ремонту перевищила 100 тис. гривень.

«Я зумів придбати нову гуму на відремонтований трактор, але у полі пошкодив її», - зауважив він.

Фактично зараз у селі життя починається з нуля: потроху відновлюють будинку, склади, техніку.

«Війна відкинула нас щонайменше на 5-6 років назад. Поки ми відбудуємося, а ще треба податки заплатити за землю. Хоча землю не розміновували – ми це робили власноруч», - каже пан Олег.

Фермер розповів, що після війни селянам вдалося обробити лише 20% угідь – це з 3300 га ріллі.

«Залишаються поля, куди страшно йти та і небезпечно для життя. Там довго стояли російські війська і попер себе все замінували», - зауважив він.

Чоловік каже, що повернувся до села одним з перших і почав все відбудовувати. Він впевнений, що життя у селі обов'язково налагодиться.