Розтрата бюджетних коштів, неправомірні вигоди та держзрада: понад 400 обвинувальних актів спецпрокуратура у сфері оборони скерувала до суду

Розтрата бюджетних коштів, неправомірні вигоди та держзрада: понад 400 обвинувальних актів спецпрокуратура у сфері оборони скерувала до суду

Від початку року направлено до суду 412 обвинувальних актів, з них 13 - у сфері економіки, 9 - у сфері корупції. Сім кримінальних проваджень стосувалися отримання неправомірної вигоди. Про це у вівторок, 28 листопада, на брифінгу повідомив керівник Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону Андрія Кльопов. 

«Обвинувальні акти з усіх цих проваджень направлені до судових інстанцій. Ми продовжуємо в умовах воєнного стану виконувати обов'язки, що покладені на спецпрокуратуру», - зазначив Андрій Кльопов.  

Так, до суду направлено обвинувальний акт щодо командира однієї з військових частин, який спричинив розтрату бюджетних коштів на загальну суму 715 тис грн, безпідставно перерахувавши гроші особам, які на військовій службі були відсутні та обов'язки за посадою не виконували. 

«До кримінальної відповідальності також притягнуто командира ремонтного взводу, який отримав неправомірну вигоду у сумі 20 тис грн за непритягнення військовослужбовця до адміністративної відповідальності. Крім цього до суду скеровано обвинувальний акт щодо старшого інспектора відділу аудиту, полковника, який отримав неправомірну вигоду в розмірі 80 тис грн за вплив на керівника аудиторської групи щодо не відображення в аудиторському звіті виявлених порушень», - поінформував Андрій Кльопов.

За словами керівника спецпрокуратури, командир взводу однієї з військових частин на території Миколаївщини, отримав від підлеглих військовослужбовців кошти на загальну суму 385 тис грн за надання звільнення та не створення штучних перешкод під час проходження військової служби. Обвинувальний акт вже направлений до суду. 

«Також протягом 2023 року оперативними підрозділами при процесуальному керівництві спецпрокуратури затримано військовослужбовця однієї з військових частин, який здійснював збір та передачу інформації розвідувального характеру представникам російських військ. Робота в цьому напрямку триває», - підсумував Андрій Кльопов.