СБУ повідомила про підозру двом рашистам, які катували українців під час окупації частини Миколаївщини

СБУ повідомила про підозру двом рашистам, які катували українців під час окупації частини Миколаївщини

Служба безпеки встановила особи ще двох катувальників, які вчиняли воєнні злочини проти цивільного населення на тимчасово захопленій частині території Миколаївщини.

Зловмисниками є Арсен Мамедов та Денис Глибін - військовослужбовці 205-ї окремої мотострілецької козацької бригади Сухопутних військ зс рф з позивними «Асхаб» і «Сєвєр».

На початку повномасштабного вторгнення росії вони разом із спільниками з позивними «Алмаз» і «Каха» штурмували населені пункти Миколаївщини, а потім проводили там так звані «зачистки». Тоді групу очолював Джабраїл Юсупов, якому в листопаді 2023 року СБУ заочно повідомила про підозру.

Зловмисники викрадали місцевих мешканців з приватних осель або прямо посеред вулиці.

Потім рашисти відвозили потерпілих до російської катівні, яку вони облаштували на території незаконно захопленого агропідприємства.

У застінках до людей застосовували численні тортури, щоб схилити їх до співпраці з окупантами. Зловмисники стріляли в бік цивільних, били людей прикладом автомата по голові й тулубу, ламали кінцівки.

Так, задокументовано, що у листопаді 2022 «Асхаб» та «Сєвєр» разом з іншими катувальниками викрали місцевого жителя з власного помешкання, відвезли до катівні і того ж дня побитого викинули на дорозі. Проте пізніше повернулись, погрожуючи вбивством, кинули в багажник і вивезли в невідомому напрямку.

Після деокупації регіону на околиці села було виявлено тіло чоловіка та ще двох місцевих жителів з численними переломами кісток та слідами вогнепальних поранень.

Встановлено, що після звільнення Миколаївщини фігуранти у складі свого підрозділу втекли на тимчасово окуповану територію України.

Наразі слідчі Служби безпеки заочно повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Тривають комплексні заходи, щоб знайти і покарати рашистів, де б вони не переховувались.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Миколаївській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.