Зменшити кількість маршрутів та оптимізувати рух громадського транспорту. В Миколаєві презентували проект транспортної моделі

Зменшити кількість маршрутів та оптимізувати рух громадського транспорту. В Миколаєві презентували проект транспортної моделі

Як повідомляв раніше "Свідок-інфо"  в Миколаєві планують оптимізувати маршрутні перевезення. Першими хто презентував свій проект - київське представництво німецької компанії А+S. В них є досвід розробки транспортної моделі для різних міст, зокрема і для Києва. Власне київський проект вони наочно і продемонстрували в Миколаєві. Вартість такої транспортної моделі для міста становитиме орієнтовно 3 млн. грн. Сюди входить закупівля програмного устаткування, проведення соціологічного опитування у громадян, розробка графічної мережі транспортних розв'язок, розробка моделей оптимізації.Словом, це доволі складний процес. Як розповів генеральний директор "А+S" Україна" Дмитро Беспалов, з розробкою транспортної моделі спеціалісти компанії можуть впоратись за півроку.

Дмитро Беспалов
Основна мета - скоротити кількість маршрутів: закрити дублюючі маршрути та створити нормальну конкуренцію між приватними перевізниками та комунальним транспортом.

Київський сценарій, наприклад, для приватних перевізників такий: обов'язкова наявність 12-метрових автобусів та заборона маршруток низької місткості, перевезення абсолютно всіх категорій пільговиків в будь-якій кількості. Плюси таких нововведень, перевізник отримує унікальний маршрут, на якому возить пасажирві лише він. Мінуси - неминуче збільшення ціни за проїзд, що може відлякати потенційних пасажирів.

Але, як зауважив, сам Дмитро Беспалов, навіть транспортна модель не гарантує, що вона буде діяти стовідсотково. Наприклад, в тому Києві це поки так і не сталось і проект зараз на стадії втілення. Там ціла низка факторів, що цьому заважають. Починаючи від людей, яких не влаштовують зміни, і які звикли користуватись старими маршрутами і закінчуючи тими ж приватними перевізниками, яких не влаштовує, новий порядок речей. Для прикладу, якщо раніше київські маршрутники перевозили близько 1, 1 млн. людей в день, то згідно нових маршрутів, ця кількість має скоротитись лише до 300 тисяч.

І це ще не все. Транспортна модель - не стала. Вона постійно потребує оновлення, допрацювань з часом. Щоб це контролювати, місту потрібно буде створювати додаткову структуру - центр транспортного моделювання.

Тож чи варто світити світло для такої забави, мають вирішити депутати і міська влада. Щоправда на цьому пропозиції, як покращити рух перевезень в Миколаєві не закінчуються. Адже на днях в міськраді пройде ще одна презентація.