До Доманівської ЦРЛ приїздять народжувати з інших областей України

За інформацією управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА, за останні п’ять років, починаючи з 2012-го, в пологовому відділенні Доманівської центральної районної лікарні спостерігається тенденція до суттєвого збільшення кількості пологів. Якщо в 2012 році йшлося  про 286 пологів, то вже в 2016-му – це 431, і за 9 місяців поточного року – 335 пологів.

Демонструючи умови перебування породіль з дітьми, кімнату грудного вигодовування, де проводять відповідні лекції для молодих матусь, неонатолог Світлана Шумій розповіла: «Приємно, що пацієнти довіряють нам таку важливу для них подію як народження дитини. І ми робимо все від нас залежне, щоб так було й надалі. Кількість пологів значно зросла, адже народжувати до нас приїздять з Одеської, Київської, Кіровоградської областей. Багато породіль у нас і з Первомайського, Врадіївського, Веселинівського, Кривоозерського районів Миколаївської області».

Виявляється, секрет такої популярності пологового відділення Доманівської ЦРЛ доволі простий. «Я приїхала сюди народжувати другу дитинку, тому що була задоволена тим, як все пройшло під час перших пологів. Людяні, ввічливі та турботливі лікарі й медсестри, чудові умови перебування – зручно і комфортно, жодних внесків і проявів корупції. Тут мені спокійно і надійно народжувати. Цим людям я можу довірити життя і здоров’я моєї дитинки», - розповіла мати малюка, який нещодавно з’явився на світ в пологовому відділенні Доманівської ЦРЛ.

За 9 місяців цього року у лікарні народилося дві двійні, минулого року – сім. Збільшився відсоток партнерських пологів з 48,2% у 2012 році до 68,1% - у поточному. Досягненню таких результатів сприяє не тільки професіоналізм медиків, постійне підвищення їхньої кваліфікації, а і обладнання. Варто відзначити, що за останні два роки матеріально-технічну базу закладу значно оновлено.

У 2015 році в пологове відділення закуплено повітряний стерилізатор ГП-80 і шприцевий насос, а в 2016 році придбано фетальний монітор для спостереження за станом плоду під час пологів тощо. 
Працюють сіпап-системи (Auto CPAP - з автоматичним настроюванням тиску повітря, що нагнітається, визначаючи рівень необхідного тиску, що подає повітряний потік тільки в момент зупинки дихання, поступово збільшуючи його до тих пір, поки не відбудеться вдих), електровідсмоктувачі, шприцеві дозатори та інше сучасне обладнання, застосовуються периферичні венозні катетери; лікарями завбачливо сформовано реанімаційні укладки для новонароджених згідно з відповідними протоколами та наказами.

У відділенні розташовано 2 індивідуальні пологові зали, 2 сімейні пологові палати, 5 палат сумісного перебування матері та дитини, палату інтенсивної терапії новонароджених і 3 палати для вагітних (патології вагітних). У сімейних палатах кілька років тому проведений капітальний ремонт, встановлено металопластикові вікна, нові двері, є санвузол та душова кабіна з гарячою водою, нові меблі, матраци та постільна білизна, телевізор. Відділення розраховано на 13 ліжок.

Ще одним важливим показником проведеної роботи є грудне вигодовування. У пологовому та дитячому відділеннях функціонують кімнати грудного вигодовування, в яких для майбутніх матусь та породіль спеціалісти проводять заняття, лекції і тренінги щодо користі грудного вигодовування, його ролі у розвитку та здоров’ї дитини. І якщо у 2012 році виписалися виключно на грудному вигодовуванні 96,5%, то в цьому році ми вже говоримо 97,6%.

У жіночій консультації також розміщено буклети і пам’ятки, розроблені медиками Доманівської ЦРЛ, щодо продуктів харчування в пологовому будинку, профілактики гестозів (токсикози), аспірації їжею у дітей тощо.

Значну роль звичайно відіграє особисте ставлення медперсоналу до роботи, усвідомлення соціальної значущості їх щоденної праці, приділення уваги кожному пацієнтові, адже довіра пацієнта до лікаря – важливий крок на шляху до одужання.