На честь відкриття Екологічних читань в Миколаєві презентували художній конверт та поштову марку

1 листопада 2017 р. у Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбулося урочисте відкриття X ювілейних Миколаївських міських екологічних читань «Збережемо для нащадків», які проходять під патронатом Миколаївського міського голови, за підтримки департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради. Тема читань 2017 року – «Зелений Миколаїв: шлях у майбутнє». Про це повідомили співробітникии бібліотеки ім. Кропивницького.

Головними організаторами щорічного еколого-просвітницького загальноміського заходу виступили: управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА, управління екології департаменту житлово-комунального господарства, управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького, Міський центр екологічної інформації та культури бібліотеки-філіалу №2 ЦБС для дорослих м. Миколаєва, благодійний фонд МЕТА у партнерстві з закладами культури та освіти, громадськими організаціями, підприємствами. Читання проходять за підтримки проекту «Миколаїв: ми – коло!», який впроваджується Міжнародною організацією з міграції (МОМ).

Спеціально до X ювілейних Миколаївських міських екологічних читань ПАТ «Укрпошта» в рамках проекту «Власна марка» було випущено художній немаркований конверт та художню поштову марку. Під час відкриття ювілейних Екологічних читань пройшла урочиста церемонія спецпогашення ПАТ «Укрпошта» художнього конверту та поштової марки. На конверті в творчому форматі зображено зелене місто, яке омивається водами двох річок, і символізує Миколаїв. На марці розміщено фотороботу, яка стилізовано відображає місто у вигляді дерева на водній площині. Два відтінки кольору зображення (синьо-зелений та сірий) підкреслюють позитивний та негативний аспекти діяльності людини по відношенню до навколишнього природного середовища і відповідальність територіальної громади за екомайбутнє Миколаєва. Додатково випущено також марочний блок з логотипами Екологічних читань, які відображають широкий тематичний зміст просвітницького заходу. Автор фотороботи – Дмитро Мац, дизайн конверту, марки та марочного блоку – книговидавець Василь Торубара, член Спілки дизайнерів України Людмила Струкачова.

Спецпогашення здійснено календарним штемпелем з перевідною датою «Миколаївщина – вітрила України». У церемонії спецпогашення взяли участь заступник міського голови з питань ЖКГ М.С. Мкртчян, в.о. начальника управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА Д.А. Мац, начальник управління екології департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради В.Г. Корчагов, директор Миколаївської дирекції ПАТ «Укрпошта» О.І. Генкін, директор ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького, голова правління БФ МЕТА, заслужений працівник культури України Т.В. Тверда.

За традицією конверт з маркою та штемпелем спецпогашення і підписами учасників урочистої церемонії буде передано на довічне зберігання в Миколаївський обласний краєзнавчий музей.

Під час урочистого відкриття ювілейних Читань подячними листами за багаторічну активну участь у щорічних Миколаївських міських екологічних читаннях «Збережемо для нащадків» відзначили понад 30 постійних учасників Екологічних читань, а саме активістів екологічного руху, представників громадських організацій, закладів освіти і культури.

До участі у Читаннях були запрошені представники державних природоохоронних органів, установ, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, суб'єктів господарської діяльності, закладів культури та освіти, громадських організацій, науковці, викладачі вищих навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, позашкільних закладів, студенти, школярі, краєзнавці.

Художнім супроводом Читань стали арт-об’єкти «Дивовижні дерева» та малюнки учнів Дитячої художньої школи м. Миколаєва (директор – Є.І. Кручиніна), виставка робіт вихованців студії фотографії і анімації «ФотоКрок» Міської станції юних техніків м. Миколаєва (керівник – І.С. Гузій). Еко-супроводження Читань – демонстрація декоративних хвойних рослин (організатор – Садовий центр «Дача», консультаційне супроводження – кафедра дизайну ВП «Миколаївська філія КНУКІМ»).