Водію, який збив насмерть бригаду дорожників у Миколаєві, до призначеного покарання додано позбавлення права керування

До апеляційного суду надійшли апеляційні скарги прокурора, обвинуваченого Кононенка Д.М. та його захисника Кіркояна А.М. на вирок Заводського районного суду м. Миколаєва від 27 квітня 2017 року, яким Кононенка Д.М. визнано винним за сукупністю злочинів, передбачених ч. 3 ст. 286 КК України та ч. 1 ст. 135 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно визначено покарання у вигляді 8 років позбавлення волі і у строк призначеного покарання зараховано строк попереднього ув’язнення.

Дослідивши матеріали провадження та заслухавши учасників, колегія судді апеляційного суду Миколаївської області у складі Чебанової-Губарєвої Н.В., Куценко О.В., Фаріонової О.М. дійшла висновку, що водій Кононенко Д.М., перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, керуючи технічно справним автомобілем марки «BMW 320і», у темний час доби на проїзної частині пр. Центрального у м. Миколаєві, яка була освітлена міським електроосвітленням, зі швидкістю приблизно 140 км/год., із увімкненими фарами, проявив неуважність, не стежив за дорожньою обстановкою та, відповідно, не реагував на її зміни. При виявленні небезпеки, він не вжив заходів до зменшення швидкості автомобілю і вчинив наїзд на пішоходів – робітників комунального спеціалізованого монтажно-експлуатаційного підприємства м. Миколаєва Дирій Л.О., Скляренка В.Ю., Слепухова А.В., Михайлюченка В.В., які наносили горизонтальну дорожнью розмітку. Від отриманих тілесних ушкоджень зазначені робітники загинули на місці пригоди.

Аналіз матеріалів кримінального провадження та мотивувальної частини вироку суду свідчить, що судом була дана повна та об’єктивна оцінка обставинам вчинення кримінальних правопорушень та даним про особу обвинуваченого, обставинам, що пом’якшують та обтяжують покарання винного.

Однак, під час апеляційного розгляду встановлено, що при призначенні покарання обвинуваченому Кононенку Д.М. судом не застосовано закон, який підлягав застосуванню.

Колегія апеляційного суду Миколаївської області скасувала вирок в частині призначеного покарання і остаточно, на підставі ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим визначила Кононенку Д.М. покарання у виді 8 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 роки.

В іншій частині вирок суду залишено без змін.

Вирок апеляційного суду набрав законної сили з 1 грудня 2017 року та може бути оскаржений в касаційному порядку.

Прес-секретар апеляційного суду