Радник губернатора Миколаївщини відвідав Степівський дитячий будинок-інтернат для дітей з особливими потребами

У середу, 25 квітня, радник голови Миколаївської ОДА Євген Шевченко взяв участь в виїзному засіданні наглядової ради при облдержадміністрації за діяльністю інтернатних установ системи соціального захисту населення. Спеціалісти облдержадміністрації, представники Степівської сільської ради, радник голови Миколаївської обласної ради Оксана Корсак взяли участь у нараді щодо діяльності Степівського дитячого будинку-інтернату для дітей з особливими потребами.

«Відмічу, що побачене в інтернаті мене приємно вразило. Для мешканців інтернату дійсно створено належні умови проживання. Діють індивідуальні програми реабілітації. Проводиться лікувальна, фізкультура, масаж, фізіотерапевтичні процедури, підтримуюча медикаментозна терапія, вихованців забезпечено протезно-ортопедичними виробами, взуттям та технічними засобами реабілітації», - прокоментував Євген Шевченко за підсумками візиту до закладу.

Вихованці закладу в більшості відносяться до категорії таких, що не підлягають навчанню, у будинку-інтернаті організовано систему корекційно-виховних заходів. Працівники інтернату вкладають багато сил, щоб створити для дітей комфортні умови.

З обласного бюджету у 2018 році на утримання вихованців інтернату виділено кошти у сумі 8 млн 046,6 тис грн, що майже на 950 тис. грн більше, ніж у 2017. Крім того, за І квартал поточного року залучено благодійну допомогу на суму 110,2 тис грн.

Євген Шевченко також пояснив, що зараз в Україні реалізується І етап Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки. Так, в рамках стратегії на базі Степівського будинку-інтернату планується створення інноваційних відділень денного догляду, п’ятиденного стаціонарного догляду, транзитного перебування, підтриманого проживання, паліативного догляду для забезпечення можливості вихованцям перебувати в установі не тільки на цілодобовому утриманні, але й на денному, чим забезпечуватиметься виховання дітей у сім’ях, можливість тимчасового вибуття з установи на шість місяців (раніше – на два місяці), та інтегрування у місцеву громаду.

«Мета роботи – повернення дітей, вихованців інтернату у сімейне оточення. Звісно, маємо виважено підходити до роботи, оскількі більшість вихованців закладу тяжкохворі діти, які потребують постійного кваліфікованого медичного обслуговування та безперервного паліативного догляду», - резюмував радник голови ОДА.