За 5 місяців поточного року до загального фонду місцевих бюджетів області надійшло майже 2,2 млрд гривень

За 5 місяців поточного року до загального фонду місцевих бюджетів області надійшло майже 2,2 млрд гривень. Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Олександр Кушнір.

Приріст до відповідного періоду 2017 року складає + 16,4%, або +303,4 млн грн.

Зростання забезпечено за всіма основними бюджетоутворюючими податками, а саме:

• податок на доходи фізичних осіб – 22,0% (+245,2 млн грн.);
• єдиний податок – 18,9% (+43,6 млн грн).

Як відмітив заступника голови ОДА, переважною більшістю бюджетів області забезпечено перевиконання запланованих на січень-квітень надходжень більш як на 5%.

«Це дає місцевим органам влади право спрямовувати кошти на вирішення першочергових завдань соціально-економічного розвитку громади» , - прокоментував Олександр Кушнір.

Зазначимо, що відповідно до ст.78 Бюджетного кодексу України, кошти від перевиконання дохідної частини можуть спрямовуватися на видатки починаючи з результатів за І квартал та наступні звітні періоди.

Так, станом на 1 червня поточного року по бюджетах міст обласного значення перевиконання складає 124,5 млн грн (в тому числі по м.Миколаїв – 97 млн грн), по зведеним бюджетам районів маємо 44 млн грн, по бюджетам ОТГ – 14,1 млн гривень.

Окремо варто виділити новоутворені у кінці 2017 року ОТГ. В результаті добровільного об’єднання та децентралізації влади вже за перші чотири місяці 2018 року вони отримали додатковий фінансовий ресурс в обсязі майже 31,7 млн грн. Завдяки цьому надходження до бюджетів зросли більше ніж у 2,5 рази порівняно із січнем-квітнем 2017 року.

В лідерах по темпам росту надходжень є:
• Широківська ОТГ (Снігурівський район) – 4,6 рази;
• Радсадівська ОТГ (Миколаївський район) – 3,5 рази;
• Казанківська ОТГ (Казанківський район) –2,5 рази.