Амбулаторії у селах, дитячі будинки сімейного типу та розвиток інклюзії – питання, які постійно на контролі ОДА

У середу, 12 вересня, заступник голови ОДА Олександр Кушнір взяв участь у нараді під керівництвом Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка, яка відбувалася у Києві. Основні питання, що розглядалися: стан реалізації проектів нового будівництва амбулаторій у сільській місцевості, розвиток мережі дитячих будинків сімейного типу, малих групових будинків та інклюзивно-ресурсних центрів. Про це повідомив на своїй сторінці у мережі Фейсбук Олександр Кушнір.

Щодо реалізації вищезазначених проектів та заходів на Миколаївщині Олександр Кушнір зазначив, що на 14 проектів будівництва сільських амбулаторій цього року виділено фінансування в сумі 55,6 млн. грн. На даний час по 3 проектам оголошено торги, роботи по цих об’єктах будуть розпочаті на початку жовтня 2018 року. По інших 11 проектах вже наступного тижня будуть оголошені торги. 

Стосовно розвитку мережі дитячих будинків сімейного типу, малих групових будинків заступник голови ОДА повідомив, що на 2018 рік обласному бюджету виділено субвенцію з державного бюджету для будівництва ДБСТ та придбання соціального житла для дітей-сиріт у розмірі 43 млн грн, що є одним з найбільших обсягів. «Наразі проведено перший етап розподілу коштів на загальну суму 20 млн грн. Визначено будівництво нового будинку у м. Вознесенськ: виділено 205 тис.грн для розробки проектно-кошторисної документації та 5 млн грн для будівництва дитячого будинку сімейного типу. Крім того, придбано 4 будинки для ДБСТ на суму 10 млн грн. А також закуплено 29 квартир для осіб з числа дітей-сиріт (10 млн грн). Другий етап розподілу субвенції на загальну суму 23 млн грн згідно затвердженого графіку буде проведено у жовтні. Планується придбати 2 будинки для ДБСТ (орієнтовно 6 млн грн) та близько 40 квартир для осіб з числа дітей-сиріт (орієнтовно 12 млн грн)», - відзначив Олександр Кушнір.

Розповів заступник голови облдержадміністрації й про роботу щодо розвитку інклюзивного навчання в області. «2018-й рік головою ОДА Олексієм Савченком оголошено Роком освіти та інклюзивного навчання у Миколаївській області, тому цьому напрямку приділяється особлива увага. Так, у травні проведено освітній форум «Нова українська школа - STARTUP для кожної дитини» за участі дружини Президента Марини Порошенко та підписано меморандум про співпрацю між Благодійним фондом Порошенка, обласною державною адміністрацією, органами місцевого самоврядування щодо створення 17 інклюзивно-ресурсних центрів», - зазначив Олександр Кушнір.

Як повідомив заступник очільника області, на сьогодні створено обласний ресурсний центр, 18 інклюзивно-ресурсних центрів, до кінця року заплановано створення ще одного. Крім того, Програмою розвитку освіти Миколаївської області на 2017-2021 роки на підтримку інклюзивної освіти виділено 7 млн грн на створення інклюзивного середовища. Також на суму 2,8 млн грн закуповується корекційне обладнання для створених ІРЦ. Облдержадміністрацією обладнано 4 медіатеки та 4 ресурсних кімнати у закладах загальної середньої освіти, здійснюється закупівля спеціального автобусу.

«Окремо зазначу, в області функціонуватиме «Інноваційний кластер «Регіональний інноваційний HUB». Він визнаний комісією і експертами найбільш інноваційним, набрав найвищу кількість балів в Україні і реалізовуватиметься за грантові кошти ЄС. Спільно з першим його учасником, в рамках розвитку інклюзивної освіти в регіоні, ми розробляємо і у вересні вже запустимо унікальний проект. Більшість для розвитку освіти для дітей з особливими потребами і надання їм рівних умов, рівного доступу просто купують різного роду обладнання. Ми пішли далі - на базі Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та Чорноморського національного університету ім. П. Могили буде створено базу, де знаходитиметься обладнання і збиратимуться результати роботи в режимі онлайн. Ця база даних буде аналізуватися, визначатиметься ефективність методики, а компанії-розробники зможуть удосконалювати обладнання і принципи роботи. Нам не треба буде чекати роками і збирати базу даних для аналізу. Наразі вже п’ять регіонів України зацікавилися і звернулися до нас з проханням під’єднати їх до мережі, щоб вони також брали в цьому участь. Тут поєднано і підтримку бізнесу, і забезпечення здійснення реформ в напрямку розвитку інклюзивної освіти, яку дружина Президента Марина Порошенко винесла на абсолютно новий рівень»,- наголосив Олександр Кушнір.

«Зазначені ініціативи дійсно соціально важливі та значущі, спільно працюємо над їх реалізацією на Миколаївщині, адже люди – наша головна цінність, робимо усе на їх благо», - резюмував він.