В’ячеслав Бонь: «2018 рік для Миколаївщини – рік прориву у впровадженні інклюзивного навчання»

Для Миколаївської області 2018 рік став роком абсолютного прориву у питаннях впровадження та організації інклюзивного навчання. Інклюзивно- ресурсні центри, інтерактивне та медичне обладнання, науковий дослідно-практичний центр «Рінохаб» - це результати підтримки області Президентом України Петром Порошенком, першою леді Мариною Порошенко та чіткій позиції голови ОДА Олексія Савченка.

Про це заявив перший заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації В’ячеслав Бонь, коментуючи участь представництва Миколаївщини у Всеукраїнській Раді з інклюзивної освіти у п’ятницю, 25 січня.

В’ячеслав Бонь наголосив, що питання освіти і інклюзивного навчання є одними з пріоритетних у роботі команди голови Миколаївської ОДА Олексія Савченка. Саме тому 2018 рік – рік освіти та інклюзивного навчання став справжнім проривом щодо впровадження інклюзії у навчальних закладах у регіоні.

«Розуміючи актуальність даного питання, в 2018 році ми розробили  та прийняли Програму розвитку інклюзивної освіти, що  дозволило здійснити справжній прорив щодо впровадження інклюзивної моделі навчання», - сказав В’ячеслав Бонь. Минулоріч на інклюзію виділено 16,2 млн. грн., з яких 7 млн. грн. - кошти з обласного бюджету на облаштування інклюзивно - ресурсних центрів сучасними засобами та обладнанням, створення у закладах освіти ресурсних кімнат та медіатек.

«Я дякую Фонду Порошенка й особисто Марині Анатоліївні за співпрацю і підтримку, оскільки завдяки участі у проекті, ми отримали додаткові можливості. У рамках підписаного меморандуму було заплановано створення в області 17 інклюзивно- ресурсних центрів. Сьогодні таких центрів вже 19. У 2019 році їх буде щонайменше 22», - прокоментував В’ячеслав Бонь.

Крім того, втричі збільшено кількість дітей з особливими потребами, яких інтегровано в освітнє середовище,  та закладів освіти, які реалізують модель інклюзивної освіти. Введено 103 посади асистента вчителя у закладах загальної середньої освіти та 27 посад асистентів вихователя у закладах дошкільної освіти.

В’ячеслав Бонь зауважив, що Миколаївщина, як і всі області України, зацікавлена у створенні безперешкодних умов для навчання дітей з особливими освітніми потребами, і продовжує активну роботу у цьому напрямку.