У музеї Суднобудування та флоту відкриється унікальна виставка присвячена водним видам спорту

Уу приміщенні Музею суднобудування і флоту, 12 лютого 2019 року о 14:00, відкривається виставка "Легенди Бузьких хвиль" (З історії водних видів спорту). Імена, які стали легендами, і події, що й до сьогодні дивують і захоплюють шанувальників традиційних видів спорту на Миколаївщині.

Нова експозиція нагадує про те, як до історії вітчизняного вітрильного спорту назавжди увійшла побудована у Миколаєві у 1848 році яхта "Оріанда", яка подолала шлях навколо Європи і здобула 1 місце у перегонах в Кронштадті.
Вас очікують поштові листівки к. ХІХ - поч. ХХ ст. з видами Спаська, унікальні фотографії з альбому О.Д. Квітки, начальника Миколаївської гавані і тренера, документи, особисті речі спортсмена, печатка Яхт-клубу, квиток та інше відображають важливий етап у розвитку спорту, пов'язаний із заснуванням Миколаївського Яхт-клубу.
Рідкісні кадри з перших в країні Водних спартакіад - в альбомі яхтсмена, Заслуженого майстра спорту СРСР І.В.Матвеєва . Вони свідчать про високий спортивний імідж Миколаєва, обраного базою для проведення цих престижних змагань. У 1928 р. миколаївські веслувальники стали чемпіонами І Спартакіади народів СРСР!
У списку легендарних чемпіонів поч. ХХ ст. - плавці і стрибуни у воду - В. А. Мінаті, Ф. В. Угрецов, П. А. Мускін, Г. А. Монческо, Є. О. Іванова та інші.

Рекордсменка України з плавання 1926-1928 р.р. Є. Іванова у 1940 р. здобула ще й звання чемпіонки УРСР з вітрильного спорту, а з початку 50 х р.р. у ДСШ Яхт-клубу виховала цілу плеяду талановитих спортсменів: Г. В. Наринську, В.В. Воробйову, А.В. Дегтяра, В.І. Майдана, дворазову чемпіонку Європи з веслування Катерину Землянську та багатьох інших.
На виставці представлені відзнаки, документи, світлини перших у Миколаєві Майстрів спорту СРСР з веслування - чемпіонів Всесоюзної Центральної ради профспілок 1939 р. - Горбаченка Б.А., Бубнова І.В., Цибіна П.І.
Серед традиційних спортивних нагород - кубків, грамот, медалей можна побачити і незвичайний приз - патефон Цибіну П.І. за перемогу у Першості ВМФ СРСР 1934 р.
Окремі розділи виставки присвячені легендарному шлюпковому походу динамівців Миколаєва у 1935 р. , на честь ювілею ДСТ і запровадження Всесоюзного спортивного комплексу "ГТО"; першим в історії радянського спорту походам яхти "Арктика" за межі Чорного моря.
Комплекс матеріалів розповідає про спортсменів - воїнів ІІ Світової війни: братів Томашпольських - яхтсменів, плавців і воднолижників; будівельників спортивного флоту братів Короткових; спортивне подружжя Ф.П.Солодкого і Л.Г.Белушенко; відважного льотчика, тренера з плавання В.А.Западинського, який підготував чемпіона світу у швидкісному плаванні в ластах В.Гаврилкіна.
Пам'ятні і почесні знаки, медалі, "спортивні" ордени комплексу "ГТО", суддівські знаки, емблеми, вимпели Добровільних спортивних товариств та інші раритети - загалом понад 250 предметів нумізматики, більше 150 фотографій, близько сотні документів, малюнки, портрети, зразки обладнання з легендарних яхт і таке інше представлені у спортивній експозиції.


Комплекси "Легендарні наставники і їх вихованці" розповідають про тренерів А.І. Лукіна, О.М. Голайко, О.М. Матвеєва, Є.О. Яциненка - першого миколаївського "олімпійця" з академічного веслування, срібну призерку Олімпіади 1980 р. з веслування А.І. Пустовіт, дворазового чемпіона Світу з водно-моторного спорту А.К.Головіна та його тренера Г.І. Волкова та інших відомих земляків.
Ветеран академічного веслування В.Є Непокупний передав до музею відзнаки свого товариша - чемпіона СРСР і Збройних Сил країни 60-х р.р., тренера ШВСМ, чемпіона України 2007-2011 р.р. серед ветеранів В.І. Шелестюка.
Матеріали виставки представляють уславленого капітана Б.С. Немирова і учасника навколосвітньої подорожі на яхті "Ікар" М.В. Терновського.
Завершують експозицію нагороди Міжнародних Егейських перегонів засновника Екологічної регати "Кінбурнська Коса" С.В. Шаповалова.