Міністр у справах ветеранів закликала інші області наслідувати програми Миколаївської ОДА по підтримці учасників АТО

Міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз відзначила досягнення Миколаївської області у напрямку підтримки учасників АТО/ООС та закликала інші області наслідувати відповідні програми, які були впроваджені на Миколаївщині.

Про це вона заявила в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу.

«У рамках децентралізації дуже багато зараз грошей знаходиться на місцях, а не в центрі, і вже є дуже гарні приклади підтримки ветеранів з боку органів місцевого самоврядування. Наприклад, обласна державна адміністрація в Миколаївській області минулого року виділила 1 млн гривень на розвиток стартапів ветеранів. 20 стартапів отримали по 50 тис. грн. І в них із 20 стартапів, створених, наскільки я розумію, за рік, 18 залишилися і почали розвиватися», - розповіла Фріз.

Міністр у справах ветеранів України також повідомила, що в Миколаївській області з обласного бюджету торік виділили 10 млн грн на житлову програму для ветеранів.

«Підтягнули з районних бюджетів ще 6 мільйонів, і на 16 мільйонів дали можливість ветеранам, які стоять у черзі на поліпшення житлових умов, обирати житло як на первинному, так і на вторинному ринку. У цій області за минулий рік видали 32 квартири ветеранам, і це – не очікуючи державного фінансування, це була самостійна ініціатива, яку варто наслідувати в інших областях», - наголосила Ірина Фріз.

Разом з тим, голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко наголошує, що підтримка воїнів і ветеранів АТО/ООС є і буде залишатися в пріоритеті діяльності Миколаївської обласної державної адміністрації.

За його словами, Миколаївщина може пишатися обласною програмою по забезпеченню житлом учасників АТО, завдяки якій за останні роки було придбано житло для 85 сімей родин учасників антитерористичної операції на Сході України, що проживають у різних районах області.

«На Миколаївщині буде продовжено реалізацію соціальних програм, спрямованих на підтримку воїнів АТО. Ми постійно вдосконалюємо програми соціального захисту учасників АТО та ООС. До прикладу, за програмою “Турбота” у нас запроваджено щомісячну виплату допомоги дітям загиблих учасників АТО. Уперше запроваджено надання одноразової допомоги сім’ям загиблих та померлих учасників АТО по 10 тис. грн кожному. Також, уперше було виділено кошти з обласного бюджету на оздоровлення для членів сімей військовослужбовців, які перебувають в АТО, та членів сімей загиблих. До речі, Миколаївщина вже другий рік поспіль відправляє дітей загиблих відпочивати до інших країни», – підкреслює голова області.

Окремо Олексій Савченко зазначає про впровадження унікального механізму (на конкурсній основі) надання одноразової грошової допомоги на відкриття власної справи для учасників АТО, що передбачає виділення 50 тис. грн кожному демобілізованому, хто ухвалив рішення почати свій бізнес.

«Я дякую кожному, хто долучився до розробки і впровадження цих програм. Дякую тим депутатам обласної ради, які підтримали ініційовані обладміністрацією програми, направлені на підтримку наших героїв. Лише завдяки тому, що ми об’єдналися, нам вдалося отримати такий результат. На цьому зупинятися ми не збираємося», – підсумовує голова Миколаївської обласної державної адміністрації.

За словами очільника області, існуючи програми будуть надалі лише вдосконалюватися.