Україна і я як Президент маю тверду підтримку лідерів Євросоюзу – Глава держави про переговори у Франції та Німеччині щодо Нормандського формату

Президент України Петро Порошенко та Президент Франції Еммануель Макрон скоординували дії у питанні шляхів досягнення встановлення миру в Україні.

«Перше питання, яке я піднімав на переговорах з лідерами Європи є встановлення миру», - повідомив Петро Порошенко під час прямого ефіру на телеканалі «Інтер» за підсумками переговорів з Президентом Франції.

«Миру була присвячена координація наших дій. І ми отримали абсолютно чітке повідомлення, що одразу ж після мого переобрання, ми переконані, що відкривається вікно можливостей і буде скликано засідання на найвищому рівні Нормандського формату», - додав він.

Президент повідомив: «Найбільш вірогідно, що це відбудеться у Франції, якраз у п’яту річницю створення Нормандського формату».

За його словами під час саміту буде абсолютно чіткий порядок денний. Перше, про що вдалося домовитися – 18 квітня на скайп-конфренції Тристоронньої контактної групи буде проголошено режим припинення вогню, присвячений Великодню.

Він додав: «Будуть донесені сигнали до російської сторони про те, щоб це створило ті умови, щоб одразу ж після президентських виборів приступити до серйозних переговорів у Нормандському форматі для забезпечення мирного процесу».

Президент підкреслив, що мирний процес передбачає, і про це також було домовлено з лідерами Європи на сьогоднішніх зустрічах, що першим повинен реалізовуватися безпековий компонент.

«Безпековий компонент – це є виведення іноземних військ, виведення важкої техніки і артилерії. Побажання України, до якого, я твердо переконаний, дослухаються наші партнери – це контроль, в тому числі, і через миротворчу місію, неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону», - повідомив Петро Порошенко.

 Глава держави також підкреслив, що після виконання всіх умов і забезпечення всіх вимог безпекового компоненту може бути почато політичний процес.

«І я хочу подякувати сьогодні і Канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, і Президенту Франції Еммануелю Макрону за політичну волю, за рішучу ініціативу, яка може бути реалізована одразу ж після мого переобрання», - наголосив Петро Порошенко.

Відповідаючи на запитання, що без участі Росії Нормандський формат не ефективний, Глава держави нагадав:

«Росія взяла паузу. Росія сподівалася на те, що Петро Порошенко не вийде у другий тур. Зараз вона сподівається на те, що Порошенко не буде обраний. І буде інший слабкий кандидат, з яким  буде дуже легко Росії без участі західних партнерів, віч-на-віч тихенько домовитись, і вийти на умовах Росії. Де-факто вийти на капітуляцію України. Я твердо переконаний, що перш за все українці цього не дозволять», - підкреслив Петро Порошенко.

«Сьогодні було продемонстровано, що Україна і я як Президент маю тверду підтримку лідерів Європейського Союзу. Я наголошую, що коли Путін зрозуміє, що Президент Порошенко має підтримку більшості українців, як сказав Президент Макрон тоді буде відкрите вікно можливостей», - зазначив Глава держави.

«Ми всі наголошуємо, що станом на зараз альтернативи Нормандському формату не існує. Тому, що Нормандський формат представляє всі країни-члени Євросоюзу, з чіткою координацією зі США, і чітко скоординовані дії призведуть до того, або ми встановлюємо мир на Донбасі, або уже в травні – червні будуть продовжені або посилені санкції проти Російської Федерації. І Росія платить дуже високу ціну у цій абсолютно беззмістовній війні, абсолютно беззмістовній агресії», - сказав Петро Порошенко.

Президент висловив переконання, що вдасться вийти на умови, коли мир на Донбас буде встановлено і це може бути зроблено вже найближчим часом.