Миколаїв під вітрилами історії: миколаївців запрошують на презентацію книг

18 квітня, о 13:00, миколаївців запрошують в Центральну міську бібліотеку ім. М.Л. Кропивницького на презентацію книг Ю.С. Крючкова «Парусное судостроение в Николаеве (1790 – 1865)» та А. Г. Сацького «Судьба первенца (фрегат «Святой Николай»)». Захід відбудеться в рамках XVІІ виставки місцевих видавництв «Миколаївська книга – 2019». Книги підготовлені до виходу у світ видавцем Львом Федоровичем Трасповим і вийшли в 2018 році у серії «Миколаївська морська бібліотека». Графічні роботи видань виконані художником Ігорем Євгеновичем Калініним. Для сучасного оформлення книги «Судьба первенца (фрегат «Святой Николай»)» використані копії документів рукою Сацького і матеріали миколаївських музеїв.

Обидві книги відіграють особливу важливість у висвітленні історії Миколаєва, охоплюють ранній період чорноморського кораблебудування і флоту.

Унікальна монографія видатного вченого, історика, професора, автора численних книг по історії  Миколаєва, суднобудування і флоту, д.т.н. Юрія Семеновича Крючкова (1928 – 2015) вийшла у світ до 90-річчя автора. У цьому виданні різнобічно та глибоко аналізується історія суднобудування в Миколаєві в епоху вітрил, докладно описано заснування Адміралтейства, характеристика всіх класів і типів суден, які будувалися в нашому місті, наведені вичерпні відомості з конструкції і технології будівництва вітрильників XVIII-XIX століть, простежено розвиток верфей, показана роль видатних діячів того часу в створенні суднобудування і флоту на Чорному морі. Вперше подається повний список із 422 вітрильних суден, побудованих в Миколаєві в період 1790-1865 рр.

Книга миколаївського історика суднобудування і флоту, вченого, талановитого яхтсмена Анатолія Григоровича Сацького (1939 – 2003) займає особливе місце в літературі з історії нашого краю і вийшла в світ до 80-річчя автора. В основу документально-історичного нарису лягли архівні дослідження автора про фрегат «Святий Миколай», першоджерела, перше креслення корпусу корабля та документи щодо його будівництва та служби. З документальною достовірністю автор описує початок суднобудування, відновлено хронологію біографії корабля, який став символом міста корабелів. На широкому історичному фоні в популярній формі розповідається про зародження Чорноморського флоту на півдні країни – в містах Херсон, Севастополь, Миколаїв.  

Книги видані в рамках міської програми «Культура» і є гідним подарунком місту Миколаєву до 230-річчя і заслуженою даниною пам'яті незабутнім авторам.

На захід запрошені начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради Ю.Й. Любаров, члени сімей авторів, однодумці, колеги, історики суднобудування і флоту, краєзнавці, громадські діячі, творча та наукова інтелігенція, представники вищих навчальних закладів, журналісти.

Чекаємо на вас за адресою: вул. Потьомкінська, 143-а.

Довідки за телефоном:24-40-41

Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького