Губернатор Савченко розповів про досягнення реформи децентралізації на Миколаївщині

Починаючи з 2015 року за ініціативи Президента Петра Порошенко Україна обрала новий̆ шлях, спрямований на децентралізацію. Однак, реальні переваги реформи децентралізації Миколаївщина змогла відчути тільки в 2017 році. На цьому наголосоив голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко.

«Разом з цим, коли ми з моєю командою розпочали працювати на Миколаївщині, в області діяла, на жаль, лише одна об’єднана територіальна громада. Розуміючи усі тонкощі найголовнішої сьогодні реформи для нашої країни, ми активізували роботу в цьому напрямку. Адже кожен місяць зволікань зменшував конкурентні переваги регіону», - відзначив губернатор.

На сьогодні в області вже успішно функціонує 29 об’єднаних територіальних громад, які на повну відчули переваги найважливішої реформи за часи незалежності України.

За два роки є такі досягнення:

додаткові власні надходження об’єднаних територіальних громад склали більше ніж 741 млн грн.

державна підтримка об’єднаних територіальних громад склала:

освітня субвенція – 476,4 млн грн

медична субвенція – 166,2 млн грн

субвенція на розвиток інфраструктури – 170 млн грн

кошти ДФРР – 28,9 млн грн

базова дотація – 76,2 млн грн

додаткова дотація – 117,6 млн грн.

«Зараз ми вже маємо розуміння – що найближчим часом ми виходимо на показник у 41 об’єднану територіальну громаду. Центральною виборчою комісією на 30 червня призначені перші вибори у 12 нових громадах, а саме: Березнегуватській, Вільнозапорізькій, Висуньській, Горохівській, Калинівській, Лоцкінській, Мигіївській, Новобузькій, Новомар’ївській, Снігурівській, Софіївській та Сухоєланецькій».

Таким чином, після проведення виборів, громадами буде охоплено більше 320 тисяч громадян та більше 12 тисяч кв.км території області. Жителі громад зможуть сповна скористатися перевагами децентралізації - це і існуючі загальнодержавні програми, і розроблені нами обласні програми.

Олексій Савченко вважає, що на цому не можно зупинятися в цьому напрямку, тому що саме за обраною п’ять років тому стратегією майбутнє нашої держави.