У мерії відбулося організаційне засідання робочої групи з розробки проекту стратегії розвитку міста Миколаєва

13 травня у мерії відбулося перше, організаційне, засідання робочої групи з розробки проекту стратегії розвитку міста Миколаєва.

До обговорення запросили керівників виконавчих органів міської ради, депутатів всіх фракцій, керівників комунальних підприємств та установ, представників громадськості, експертної спільноти.

За словами мера Миколаєва Олександра Сєнкевича, міська влада стоїть напередодні формування програм, що стосуються бюджетного фінансування та розвитку міста в цілому.

- Ці програми стосуються окремих напрямків, окремих головних розпорядників та взагалі плану фінансування життєдіяльності Миколаєва. Звісно, розглядати такі документи, не маючи загальної стратегії, було б недалекоглядно. Сьогодні ми вирішили вас запросити, щоб обговорити дорожню карту нашої роботи. Хочу нагадати, що у попередні роки було виконано великий обсяг роботи: організовано чимало зустрічей з фахівцями, підготована брошура щодо стратегії Миколаєва. Та без участі виконавчих органів та депутатського корпусу це питання призупинилося. Вважаю, нам слід активізувати спільну роботу, аби вже за два місяці почати формування стратегічних напрямків розвитку міста. Ці напрямки стануть підґрунтям для розробки цільових програм розпорядниками коштів.

Мер додав, що на даний час триває активна розробка Генерального Плану міста Миколаєва, який теж буде частиною загальної стратегії розвитку.    

Директор департаменту економічного розвитку міської ради Тетяна Шуліченко поінформувала учасників робочого засідання про орієнтовний план заходів з підготовки проекту стратегії із застосуванням інструментів комунікаційної складової. Крім того, ознайомила з методикою розроблення, проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації стратегії розвитку міста та плану заходів з її реалізації. Дана методика затверджена Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України й передбачає, що проект стратегії міститиме 11 розділів. Крім того, має бути врахована смарт-спеціалізація – стратегічний напрямок економічної діяльності, що передбачає інноваційні складові та матиме найбільшу додаткову вартість з урахуванням всіх переваг міста. Тетяна Шуліченко також наголосила, що всі стратегічні програмні документи повинні відповідати вимогам закону України про стратегічну екологічну оцінку.

На основі методики розроблено орієнтовний графік заходів з підготовки проекту стратегії. На цю роботу пропонується 6 місяців. Після затвердження стратегії на сесії міської ради розпочнеться робота з розробки плану заходів з її реалізації.

Позаштатний радник міського голови Анна Ганжул розповіла про інструменти комунікаційної складової, що дозволять городянам взяти активну участь у формуванні основних напрямків стратегії розвитку рідного міста. Планується проведення соціологічних досліджень, організація відкритих просторів, світових кафе, дебатів, громадських обговорень тощо.

Виконавчий директор благодійного фонду «Ласка» Ірина Купрієвич нагадала, що кілька років тому велика група експертів розробляла стратегію сталого розвитку міста Миколаєва.

-   Працювали довго та ретельно. Були створені профільні групи, проводились численні розширені засідання за участі фахівців та громадськості. Ми активно залучали населення. У бібліотеці ім. М.Л.Кропивницького був створений відкритий майданчик для обговорень.  Результатом цієї масштабної роботи стало створення «живої» стратегії сталого розвитку. На жаль, тоді депутатський корпус не виявив активності. Розумію, що часи змінилися, втім, наші напрацювання та досвід можна використати та взяти за основу, - сказала Ірина Купрієвич.

Депутат міської ради Сергій Карцев вніс пропозицію щодо системної організації процесу розробки стратегії міста.

- За моїм досвідом, роботу треба організувати наступним чином. Робочу групу розділити на три блоки – організаційний, юридичний та публічний. Кожен з них за своїм функціоналом відповідає за певні дії. Наприклад, публічний блок – організація та участь миколаївців, інформування городян тощо. Головне у цій роботі – визначення місії нашого міста. Це те питання, на яке мають відповісти миколаївці. Пропоную, щоб департамент економічного розвитку та Агенція розвитку Миколаєва будували свою роботу саме на основі цих трьох блоків. Те, що ми сьогодні обговорюємо, важливо, проте не відповідає баченню стратегії в цілому, - відзначив депутат.

За результатами обговорення учасники заходу домовилися до наступного засідання, що відбудеться за два тижні,  опрацювати пропозиції щодо методики розробки стратегії, орієнтовного графіку заходів, проведення соціологічних досліджень та розподілу експертної спільноти на групи за напрямками.

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови