«Світами графіка»: миколаївцям презентували віртуальну виставку видатного художника

До Дня свободи культури Миколаївський обласний художній музей презентує персональну віртуальну виставку Євгена Кібрика «Світами графіка». Про це повідомляється на офіційній сторінці закладу у facebook.

Євген Адольфович Кібрик - народний художник, професор, член Академії мистецтв, лауреат Державної премії, видатний майстер радянського образотворчого мистецтва і мистецтва ХХ століття. Народився 21 лютого у 1906 р. в місті Вознесенську, на Миколаївщині.

У дитячі роки Євген намагався копіювати ілюстрації з книжок та журналів. Перший успіх прийшов, коли він у 8 років з великою точністю змалював портрет А.М. Горького. Саме тоді мрією Кібрика стало мистецтва та прагнення бути художником. Один з перших музеїв, у якому побував майбутній майстер, - це Миколаївський художній музей ім. В.В. Верещагіна, де юнак познайомився з високохудожніми творами відомих авторів російського, українського та зарубіжного образотворчого мистецтва.

Кібрик займався рекламними плакатами, книжковими обгортками та іншою роботою по оформленню. Усі вони зроблені аквареллю на картоні, самі по собі зображення не великі, але ретельно пророблені. Працював у видавництві. Спочатку епізодично, а з 1927 р. постійно. У газеті «Смена» був театральним рисувальником. Художник вважав себе живописцем, але тоді його приваблювала графіка перш за все тому, що в ній не було розриву між професією художника і необхідністю заробляти на життя.

У ті часи завданням мистецтва було будівництво соціалізму. У 1930 р. митець створює велику серію ілюстрацій до народних антирелігійних казок. Ілюстрації побудовані на великих першопланових фігурах.

У зрілій творчості графік звернувся до реалістичної манери, акцентуючи увагу на психологічному стані героїв; виконував графічні серії на теми вітчизняної історії, поєднуючи узагальнено-монументальні форми малюнка з використанням світлотіньових ефектів. Літературні ілюстрації до творів Миколи Гоголя, роману Шарля де Костера «Легенда про Тіля Уленшпігеля», до збірки вибраних оповідань Михайла Зощенка «Уважаемые граждане», до серії графічних листів «Сталінград» та збірки «Героїчні билини» підтвердили репутацію Кібрика як блискучого графіка.

Остання робота художника: ілюстрації до трагедії Вільяма Шекспіра «Отелло» - залишилась незакінченою через раптову смерть художника. Помер Євген Адольфович у Москві 16 липня 1978 р.