Чому НКРЕКП проти відшкодування різниці в тарифах? Заява ОКП «Миколаївоблтеплоенерго»

Свавілля з боку одного з членів Територіальної комісії з питань узгодження обсягу заборгованості з різниці в тарифах у Миколаївській області наводять на думку, що саме «згори» НКРЕКП проти відшкодувань різниці в тарифах теплопостачальним організаціям.
 
Проте, про все за порядком.
 
Згідно з постановою КМУ від 15.09.2021 року від №977 «Про затвердження Методики визначення заборгованості з різниці в тарифах» ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» було проведено розрахунки різниці між фактичними витратами на теплову енергію та комунальні послуги, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, організаціям та установам, що фінансуються з державного та/або місцевих бюджетів, і фактичними нарахуваннями згідно з тарифами, що затверджувалися НКРЕКП та застосовувалися підприємством до споживачів.
 
Так після проведених розрахунків обсяги заборгованості з різниці в тарифах з 2015 до червня 2021 року становить для ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» 307,2 млн грн.
 
Згідно порядку, підприємство звернулося до управління житлово-комунального господарства Миколаївської обласної державної адміністрації, аби розглянути та узгодити вказані обсяги заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію. Для зазначеної цілі було створено Територіальну комісію з питань узгодження обсягу заборгованості з різниці в тарифах у Миколаївській області (Розпорядження голови Миколаївської ОДА вiд 13 Вересня 2021 № 476-р). За декілька днів виявилося, що один член комісії звільнився з займаної посади, а інший перебуває у відрядженні, відтак вони участь у засіданні, що відбулося, сьогодні, 28 вересня не брали. Таким чином, склад комісії зменшився з 15 до 13 осіб. Усі інші члени, заслухавши доповідь представників підприємства про важливість узгодження питання відшкодування різниці в тарифах, запитань до ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» не мали і підтримали позитивне вирішення ситуації.
 
Натомість Ірина Коба – завідувач сектору Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у Миколаївській області утрималася від голосування та після того, як представники підприємства покинули засідання, почала підбурювати інших членів територіальної комісії не підписувати протокол засідання. До того ж, вона незаконно забрала документи, надані до управління житлово-комунального господарства Миколаївської ОДА.
 
До слова, напередодні увесь пакет документів було надано усім членам Територіальної комісії з питань узгодження обсягу заборгованості з різниці в тарифах у Миколаївській області. Наразі Ірина Коба вимагає додаткові документи, які не передбачено типовим положенням про територіальну комісію. Варто зауважити, що до липня цьогоріч підприємство як ліцензіат НКРЕКП, звітувало перед органом ліцензування згідно усіх затверджених форм. Необхідні документи є в наявності у секторі НКРЕКП. Тож це можна розцінювати як затягування процесу.
 
Як результат - комісія відбулася, однак, жоден із її членів протокол засідання не підписали. Голова комісії Ігор Кузьмін та заступник голови комісії Євген Гладков не розібравшись у ситуації, піддалися на провокацію Ірини Коби та дозволили забрати пакет документів і зірвати засідання комісії.
 
ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» вважає такі дії незаконними та такими, що навмисне ведуть до зриву опалювального сезону. Оскільки до 30 вересня підприємство має відзвітувати Міністерству розвитку громад та територій України та увійти до реєстру теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії. Це, у свою чергу, дозволить зняти арешт рахунків підприємства, безперешкодно здійснювати господарську діяльність та вчасно розпочати опалювальний сезон.
 
За інформацією підприємства, НКРЕКП проводить подібні провокації й в інших регіонах, не дозволяючи підприємствам-колишнім ліцензіатам узгодити відшкодування заборгованості з різниці в тарифах. Адже наявність заборгованості свідчить про необґрунтованість тарифів, що затверджувалися НКРЕКП.