Депутат Миколаївської облради Талпа розповів про пріоритетні напрямки ремонту доріг у 2018 році

Депутат Миколаївської облради Талпа розповів про пріоритетні напрямки ремонту доріг у 2018 році

Депутат Миколаївської обласної ради, керівник обласної організації БПП “Солідарність” Михайло Талпа анонсував, що в 2018 році кошти на ремонт доріг в районах планують виділяти по принципу співфінансування. Про це він повідомив в ефірі програми “Точка зору депутата” на телеканалі “Миколаїв”.

- В минулому році я досить активно відстоював позицію щодо виділення з областного бюджету на райони коштів по співфінансуванню. Тобто, частину коштів дає обласна рада, частину — района рада і селищна. Таким чином по лінії співфінансування ми збираємо сумму і починаємо роботу, - пояснив депутат.

Талпа розповідає, що такий підхід в районах іноді не розуміють, тому виникають деякі запитання щодо ролі центральної влади.

- Невже ми в складні часи, коли бачимо якесь недофінансування, будемо казати: “Це ж не наша дорога! Чому ми повинні її фінансувати?”. А які люди їздять по цій дорозі? Нам потрібно зрозуміти, що якщо ми не будемо тут працювати, то за нас самих ніхто не зробить. В 16-му році ми вперше виділили кошти на співфінансування... І нажаль нестабільна робота Служби автомобільних доріг призвела до зриву тендерних процедур, - розказав Талпа.

Михайло Талпа також власним прикладом доводить ефективність підходу співфінансування ремонту доріг — його депутатський округ у Первомайську перший, який зміг реалізувати проект ще у 2016 році.

- Я приклав надзусилля, щоб другий тендер у 2016 році відбувся, щоб підрядник приїхав і почав виконувати свою роботу. Таким чином з обласного бюджета ми виділил 5 мільйонів, з районного — 1,5 мільйони, з сільскої ради — ще півмільйона. По лінії співфінансування ми зібрали 7 мільйонів гривень і відремонтували 10 кілометрів дороги. Це дорога Т-1504, яка сполучає сьогодні Первомайск і фактично пів Первомайського району в сторону Лисої Гори. В цьому році ми на цю дорогу заклали ще 4,8 мільйона, тільки підемо вже зі сторони Лисої Гори, - розповів голова облорганізації БПП “Солідарність”.

Крім того, частину дороги відремонтувала фірма “Кернел”, сільскогосподарське підприємство якої знаходиться біля села Бандурці.

- Я б не сказав, що це занадто великі успіхи в Первомайському районі. Є послідовна позиція, є послідовна робота. Якщо ти кожен день щось робиш в тому чи іншому напрямку, то прийдеш до якогось результату. Від початку переговорів з “Кернелом” у Бандурці пройшло півтора роки і тільки зараз ми бачимо якийсь результат. Частина людей вже зневірилась, частина людей опустила руки, але частина людей вірила і підтримувала, і разом зі мною працювала над цим, - доводить Талпа.

За словами Талпи, у 2017 році ремонт також обласна влада не відмовилась від ідеї співфінансування ремонту доріг.

- Порівняно з 2016 роком, коли ми використали 5 мільйонів з 47 запланованих, в цьому ми використаємо, я думаю, всі 56 мільйонів запланованих. Але в цьому році ми долучили ще 19 мільйонів співфінансування, - приводить статистичні данні депутат.

Також співфінансування дозволить районним та місцевим радам проводити контроль якості ремонту доріг.

- В наступному році ми повинні виділити кошти на ті райони, на які не виділили в цьому році. Наприклад, Доманівка, Веселиново, Братське, Єланець. Але за умови співфінансування. Я сьогодні зустрічаюсь з місцевими депутатами і раджу їм планувати в бюджет на 2018 рік співфінансування доріг, - розповідає депутат Талпа.

Адже саме ті райони області, які запланують кошти на співфінансування ремонту доріг будуть в приорітеті при виділенні коштів з обласного бюджету.