Протести у листопаді: тарифний «Майдан» – чи проросійський «Антимайдан»?

Протести у листопаді: тарифний «Майдан» – чи проросійський «Антимайдан»?

Київ – Через масові акції протесту з вимогами повернути банківські вклади, знизити тарифи та підвищити зарплати, які відбуватимуться сьогодні та в найближчі два тижні, рух у центрі Києва обмежать, а всіх протестувальників перевірятимуть на металодетекторах, повідомляють у Національній поліції. Такі заходи безпеки в українській столиці вживатимуть після заяви Служби безпеки України про те, що Росія готує в Україні низку акцій протесту, які мають на меті масштабну дестабілізацію та зрив безвізового режиму з ЄС. Організатори ж протестів вважають такі заяви та заходи безпеки намаганням обмежити свободу мирних зібрань. Утім, експерти наголошують, що головною метою протестів є наміри опозиційних сил повернутися до влади. Проте частина аналітиків не виключає, що ці протести дійсно намагатимуться використати спецслужби Росії.

У Службі безпеки України заявляють, що Росія готує в Україні в листопаді низку акцій протесту, щоб завадити запровадженню безвізового режиму з Євросоюзом. У відомстві говорять, що Служба безпеки та розвідка отримали оперативні матеріали, які викривають плани Росії з масштабної дестабілізації ситуації в Україні.

Про це заявив начальник департаменту захисту національної державності СБУ Анатолій Дублик.

«Першою контрольованою і проміжної датою, згідно з отриманими нашими даними, визначено 24 листопада. Це день, на який заплановано проведення саміту Україна-ЄС... У разі створення картинки 15-17 листопада про те, що українська влада не контролює – це стане додатковим важелем для проросійськи налаштованих та інших сил в Європарламенті, щоб відкласти це питання на певний невизначений час», – повідомив Дублик.

 

 

За даними відомства,15 листопада розпочинається всеукраїнська акція протесту банківських вкладників, а 17 та 19 листопада продовжаться протести щодо підвищення тарифів. У цей період українські профспілки планують свої акції за підвищення зарплат. У СБУ заявляють, що ці акції спрямовані на внутрішню дестабілізацію і організацію дострокових парламентських виборів в Україні. Російська сторона наразі цих заяв СБУ не коментувала.

 

 

Раніше українські хакери заявили, що зламали пошту офісу помічника Путіна Владислава Суркова, і виклали документи, які свідчать про втручання Кремля, (зокрема, силове) у ситуацію в Україні. В СБУ припускають, що частина цих документів може бути достовірною. Пізніше ця ж група хакерів оприлюднила план «Шатун», який нібито теж є частиною листування Суркова, і який включає використання протестних акцій для дестабілізації ситуації в Україні.

Політична карикатура Олексія Кустовського

Політична карикатура Олексія Кустовського

 

Наразі автентичність цього плану не змогли підтвердити. В «Опозиційному блоці» «план «Шатун» вже назвали вигадкою фракції «Народного фронту».

 

 

Нині у Києві перекриті Хрещатик та кілька вулиць урядового кварталу. Прохід в місця проведення масових акцій відбуватиметься через металодетектори. Голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе перед заявою про відставку своїм наказом привела підрозділи поліції в Києві та Харкові у підвищену готовність. А міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Майдан стояв за право громадян на мирні протести, без крові та насильства. Відтак він закликав поліцейських максимально жорстко реагувати на провокації під час мирних акцій.

 

 

Співдиректор програм з міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник наголошує, що ризик російського втручання у нинішні протести в Україні є високим, але це не скасовує того, що для протестних настроїв є реальні причини. Мельник не виключає, що Кремль не обов’язково організовуватиме з нуля ті чи інші протести, а може скористатися тими з них, які готують українські політичні сили.

«Звичайно, підозри щодо російського втручання мають певні підстави. Але Україна суттєво ускладнила би роботу російських спецслужб, якби українська влада не давала приводів для протестів», – визнає Мельник.

Організатори протестів: ідеться не про «руку Кремля», а про захист прав простих українців

Реальні цілі протестних акцій, які планують на другу половину листопада – захист інтересів громадян, тому партія «Батьківщина» підтримає акції вкладників, тарифні протести, мітинги за підвищення зарплати та інші масові заходи, заявила лідер цієї політсили Юлія Тимошенко. Водночас вона обурилась тим, що влада намагається очорнити обдурених вкладників, показати, що ця безстрокова акція є «рукою Кремля».

«Людей вже дістало, що влада прикривається війною, грабуючи країну. Рука Кремля – це не люди, які хочуть захистити свої права. Рука Кремля – це бізнес-імперія лідера держави, яка процвітає в Росії і сплачує податки до бюджету країни-окупанта. І за ці гроші вбивають наших патріотів на Донбасі. Саме тому ця п’ята колонна при владі продовжує називати війну на Донбасі – АТО, дозволяє працювати російському бізнесу на нашій території», – заявила лідер «Батьківщини».

Також Тимошенко висунула вимогу до парламенту першочергово розглянути всі законопроекти щодо зниження тарифів на житлово-комунальні послуги.

 

 

Зі свого боку, глава НБУ Валерія Гонтарева відреагувала на акції протесту вкладників заявою на сайті своєї установи. Вона, зокрема, вважає, що стала об’єктом цілеспрямованої кампанії з боку «Батьківщини» та інших опозиційних сил. В разі, якщо в результаті протестів вони отримають частину влади – то йтиметься по популістські кроки, які можна фінансувати тільки за рахунок емісії гривні, попереджає Гонтарева.

Політична карикатура Олексія Кустовського

Політична карикатура Олексія Кустовського

 

21 листопада низка націоналістичних організацій, серед яких і «Правий сектор», планують відзначати масовою акцією річницю Революції Гідності. Один з організаторів цього зібрання, прес-секретар «Правого сектору» Артем Скоропадський, вважає, що рамки металошукачів та обмеження пересування в українській столиці насправді має на меті обмеження права на мирні зібрання:

«Це, безумовно, є обмеженням права на мирні зібрання. І ця історія з рамками – це продовження тих заходів, які влада вживає, борючись із мирними протестами».

Скоропадський вважає, що обмеження прав на зібрання в Україні стає системним. Він згадує законопроекти, які передбачають подання заявки на акції заздалегідь та право поліцейських переривати навіть погоджені акції, а також ініціативи МВС щодо так званої «презумпції правоти поліцейського». Деякі норми, які пропонують, можуть виявитися навіть жорсткішими щодо протестувальників, ніж подібні обмеження у Росії, де Артем Скоропадський жив та працював декілька років тому, зізнається активіст.

Тим часом один з організаторів тарифних протестів, позафракційний депутат Євген Мураєв заявив, що протест 19 листопада переноситься через провокації, які на думку Мураєва, готують проти учасників.

«Як не сумно про це говорити, але вуличну акцію 19 листопада доведеться перенести. Яким би сильним не було бажання показати владі свої принципи, а всьому світу – продемонструвати мільйони незгодних замість казок Порошенка про реформи, але воно не варте людських життів», – написав він у соцмережах. Аналогічні повідомлення зробили інші організатори тарифних протестів.

 

 

Частина експертів та очевидців, а також представники Нацполіції стверджують, що протести, які тривали у жовтні, виглядають як проплачені. Тим часом представники Радіо Свобода кілька разів ставали свідками того, як учасники акцій протестів вкладників банків та «тарифного спротиву» обговорювали фінансову винагороду за свою участь, і того, як після акцій їхнім учасникам щось роздавали.

 

Євген Мураєв вважає такі звинувачення безпідставними.

 

 

Кремлю треба поламати «вертикалі» української влади – Левус

Обурення громадян важким соціально-економічним становищем, може бути використане і так званими патріотичними опозиційними силами, і проросійською опозицією та Російською Федерацією, стверджує колишній заступник голови СБУ, а нині голова підкомітету з державної безпеки в парламентському комітеті з національної безпеки і оборони Андрій Левус. За його словами, на користь «кремлівського сліду» свідчить і міжнародна ситуація, зокрема і те, що в сусідніх з Україною державах приходять до влади сили, які не мають «чіткої антикремлівської позиції». Левус називає й інші ознаки російського втручання в українські протести.

«Для російського президента Володимира Путіна важливо дестабілізувати ситуацію, оскільки Мінський процес зайшов у глухий кут, санкції ніхто не знімає, і Кремлю треба поламати «вертикалі» української влади. Ми бачимо активність у соціальних мережах, яка контролюється Російською Федерацією. Щодо оперативної інформації, якою володіє Служба зовнішньої розвідки – в режимі онлайн зростає активність людей, які виступають за всілякі спеціальні статуси регіонів, за посилення протестної активності», – сказав депутат.

Для того, щоб не допускати дестабілізації, українській владі треба боротися не з наслідками, а з причинами, зокрема, зі спадком минулої влади у політиці та в бізнесі, радить Левус.

«Причина є в тому, що потрібно було жорсткіше боротися зі схемами сім’ї Януковича, зараз процвітає бізнес Клименка та інших «товаришів», які втекли за кордон. Ніхто не розібрався з цими речами. Колишні урядовці володіють низкою телеканалів, які нагнітають ситуацію. Якщо моніторити засоби масової інформації, то бачимо, що фактично ми йдемо до «Майдану-3», або насправді – «Антимайдану». Такої інформаційної істерії не було всередині України протягом усіх трьох років. Саме зараз спостерігається гаряча фаза дестабілізації», – зазначає народний депутат.

 

 

Українська опозиція не пропонує рецептів виходу з кризи, а хоче зіграти на її поглибленні, вважає політолог Володимир Цибулько. І це вікно можливостей для опозиції зменшується визнає він.

«Така активність Тимошенко пов’язана з першими ознаками оздоровлення економіки. Якщо вона нині не «втрутиться у владу», то певні економічні успіхи чинної влади надовго заблокують політичну перспективу опозиції», – визнає аналітик.

За спостереженнями Цибулька, активність «Батьківщини», випадково чи навмисно, синхронізується з приходом до влади прокремлівських сил у Молдові і Болгарії.

«Але Україна – не Молдова. Адже в Україні – гаряча фаза українсько-російського збройного конфлікту, і це не дає пропутінському реваншу в державі жодних шансів», – переконаний Цибулько.

Зі свого боку, політолог Володимир Фесенко головною причиною вважає прагнення опозиції потрапити до парламенту через дострокові вибори, але не виключає, що саме цими тенденціями може скористатися Кремль.

«Росія не організатор – але може скористатися ними для агресивного конфлікту. Спецслужби можуть. Жертви серед протестувальників. Ну і деякі організатори можуть будуть пов’язані з Росією. Плюс – можливі провокування зіткнень з правоохоронцями, щоб потім використати ефект в інтересах Кремля. Саме так я бачу: організовують наші (українські політики – ред.), а користується ситуацією – Росія», – підсумовує політолог.

На думку Фесенка, ініціатори протестів розраховують створити штучну політичну кризу. Недовіра до влади в Україні – є, але це перманентний стан українського суспільства, і сама лише така недовіра не означає, що уряд та парламент є недієздатними, та їх треба замінювати негайно, пояснює експерт.

Тим часом провладні аналітики, серед яких волонтер та політтехнолог Денис П’ятигорець, діляться інсайдерською інформацією про те, як проросійські сили організують протести у Києві, та як українські спецслужби намагаються їх ослабити.

 

 

 

radiosvoboda.org