Николаевский зоопарк потерял авторитет на международной арене

Николаевский зоопарк потерял авторитет на международной арене

Всі давно звикли до усталеної думки, що Миколаївський зоопарк кращий в Україні. Бренд звіринця створювався роками і сумнів ні в кого це зазвичай не викликало. Бо, можливо, не було з чим порівняти. Це місце куди в першу чергу ведуть туристів і про яке розповідають найперше. Тим більше, що він має понад столітню історію та славні традиції. І колись дійсно був одним з кращих в Україні. Та от чи насправді все так добре у нашого зоопарку на сьогоднішній момент? 

Результати вересневої комісії "Європейської Асоціації Зоопарків та Акваріумів" (ЄАЗА) - невтішні. І хоч вони офіційно ще не оприлюднені, але негативні наслідки вже є - Миколаївському зоопарку понизили членство в цій організації. 

ЄАЗА об'єднує понад 340 зоопарків з 41 країни світу. Миколаївський зоопарк увійшов в її ряди найпершим з українських зоопарків, ще в 1993 році. І весь цей час тримав свою марку. Перші тривожні дзвіночки пролунали влітку 2016. Всі пам'ятають нашуміле отруєння невідомими зловмисниками сніжного барса і пуми, якраз перед приїздом комісії до Миколаєва. Тоді директор звіринця Володимир Топчий побоювався, що це вплине на рішення спеціалістів ЄАЗА. Та чи дійсно це призвело до того, що зоопарк фактично виключили з престижної організації? Почнемо розбиратися. 

На офіційному сайті ЄАЗА , де є карта усіх її членів, можна побачити, що Миколаївський зоопарк знаходиться в категорії: "кандидати на вступ до ЄАЗА". Хоча раніше був повноцінним учасником організації". 

Справа в тому, що в ЄАЗА є ціла низка категорій членства. Кореспонденти СВІДОК.info дізнались, що категорія "кандидат на вступ у ряди організації" надається зоопаркам, які знаходяться в стадії будівництва, але дотримуються всіх стандартів акредитації ЄАЗА, а також тим зоопаркам, яких нещодавно позбавили членства. Їм надається 2 роки, щоб виправити недоліки виявлені комісією. Тож які проблеми вгледіли спеціалісти в Миколаївському зоопарку? З цим питанням ми звернулись до директора установи - Володимира Топчого.   

Перш за все він підтвердив, що Миколаївському зоопарку дійсно понизили членство в ЄАЗА. Але офіційних документів, щодо такого рішення, від організації поки не надходило. 

В.Т.: Нам знижений рівень членства. Але ми продовжуємо працювати в програмах ЄАЗА, як і працювали раніше. Поки вони не дали офіційної відповіді чому так сталося. Хоча повинні були зробити це протягом місяця. Тому ми будемо розбиратися"

Хоча підозри чому організація винесла такий вирок у Володимира Топчого є. Миколаївський зоопарк відстає від інших європейських звіринців.  

В.Т.: Нам сказали, що ми серйозно відстаємо за якістю експозиції від європейських зоопарків. Щодо утримання, годівлі тварин, науково-просвітницької роботи питань немає. У нас все відповідає тим нормам, які існують. Але у нас застаріла експозиція, яка вимагає серйозної реконструкції та оновлення. Ось з цими претензіями вони (представники ЄАЗА (авт.) і поїхали. Я так розумію, що через два роки вони повинні повернутися і якщо ми не поновимо експозицію, питання будуть ставитись по-іншому. Але нам на це потрібні великі гроші ".

Ось світлини різних зоопарків, які входять до ЄАЗА. Жодних грат, всі тварини містяться за скляною загорожею. Якщо порівняти європейські вольєри та павільйони з миколаївськими, стає зрозуміло, що наш зоопарк майже ніяк не розвивається.

Берлінський зоопарк (фото cult-turist.ru)
Паризький зоопарк (фото donturistik.ru)
Московський зоопарк
Ризький зоопарк

 

 

 

 

 

Миколаєвські вольєри:

Експозиція у нас не оновлюється роками. Цікавий факт, що окрім Миколаївського зоопарку в категорії "кандидат на вступ у ЄАЗА" на сайті зазначені Києвський та Харківський зоопарки. Відмінність в тому, що їх не виключали з організації, а навпаки готуються включити. Зараз в цих звіринцях йдуть масштабні зміни - їх реконструюють і осучаснюють. Вони повністю закриті для відвідування. Ремонт Харківського зоопарку орієнтовно оцінюється в 700 млн. грн, Київського в 1 млрд. Якими стануть ці звіринці після ремонту за 2-3 роки здогадатися не важко. І тоді вже Миколаївський зоопарк остаточно позбавиться статусу "кращий". І, схоже, з таким станом речей, все йде до того, що потрібно буде боротись за статус "не гірший" від інших звіринців в Україні. 

Свою позицію, щодо існуючої проблеми Володимир Топчий висловив на сторінці в facebook

Директор Миколаївського зоопарку зазначає, що депутати міської ради не підтримують його ініціатив, а деякі взагалі не зацікавлені аби зоопарк розвивався. 

В.Т.: Для робіт з реконструкції зоопарку потрібні серйозні кошти. Зоопарк цих коштів немає.
Зараз у міській раді приступили до формування бюджету на 2017 рік. Як було сказано на одній з депутатських комісій: нехай зоопарк навіть не підходить, для них грошей немає. Зоопарк не включений до перспективного плану розвитку міста. Більше того, є окремі депутати, які позиціонують себе ідейними противниками зоопарку і вважають, що фінансування звіринця потрібно взагалі припинити. Ось на ці «скелі» розбиваються наші надії з реконструкції. 

Якби там не було, редакція СВІДОК.info надіслала офіційного листа до представництва ЄАЗА в Надерландах, з проханням дати офіційну відповідь, чому Миколаївському зоопарку понизили членство в організації. Реакції на лист поки немає, але, схоже, причини і так очевидні.

Миколаївський звіринець застряг у радянському минулому. І щоби відродити славу одного з кращих зоопарків не тільки України, але й Європи, його потрібно докорінно змінювати та реконструювати. А для цього необхідно докласти чимало зусиль і грошей, а найголовніше - мати політичну волю на зміни. А поки цього не сталось миколаївський звіринець продовжуватиме скочуватись вниз до лави найгірших.