«Зродились ми великої години», - у Миколаєві відкрилась виставка, присвячена Українській повстанській армії

«Зродились ми великої години», - у Миколаєві відкрилась виставка, присвячена Українській повстанській армії

В Муніципальній виставковій залі в Миколаєві відкрилась виставка "Українська повстанська армія: відповідь нескореного народу". В експозиції - стенди на яких зображені унікальні світлини з життя упівців, персоналії та розповідається про звитяжний шлях повстанської армії від її народження, становлення та діяльності на теренах України в часи Другої світової війни.

Виставка в Миколаєві проходить вперше. Відбувається за сприяння Інституту Національної пам'яті. В місті вона пройде 2 тижні, - розповідає Володимир Михайлов, - один з співорганізаторів виставки, директор Миколаївського обласного краєзнавчого музею. В подальшому експозицію возитимуть різними районами Миколаївщини.

Начальник міського управління культури Юрій Любаров зазначив, що проведення саме таких заходів в наш час є актуальним, адже ця тема в українській історії недостатньо вивчена. В історії УПА є багато білих плям, які наразі українські науковці намагаються досліджувати. Тим більше, що за довгий час радянська влада викрівляла цю інформацію. Тому правда про повстанців лише починає повертатися до українського народу.

Ю.Л.: Є такі сторінки в історії України, які потрібно розкривати наново. Сьогодні саме час показати і дорослим, і дітям, що історія нашої країни, це історія визвольної боротьби. Ми пропонуємо кожному прийти і подивитись на цю виставку.

Після офіційного відкриття заступник директора Обласного краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Валерій Чернявський провів екскурсію учням миколаївських середніх навчальних закладів, яких на виставці було чимало.

Цікавий і маловідомий факт, що і на території Миколаївської області УПА теж діяло. Щоправда займалися упівці в наших краях лише пропагандою. Всього в наших краях діяло 12 повстанських агентів.

Узагальнюючий портрет типового українського повстанця був такий: в переважній більшості - українці (98,2%) хоча у відділах УПА були і єврейські, узбецькі і інші інтернаціональні відділи, 78,41% повстанців народилися в місцевості, яка територіально входила  до Воєнної округи, уродженці села або невеличкого містечка, понад 90% - хлібороби чи ремісники, 70% - від 18-28 років, близько 65% - з початковою або середньою освітою, 75% - бездітні і неодружені, 57,86% не були знайомі з військовою службою до приходу в УПА.

Загалом через лави УПА пройшло близько 100 тисяч осіб. У 1944 р. чисельність повстанської армії становила 30-40 тисяч. Підпілля армії діяло на всій території України влючно з Кримом і Донбасом.

УПА - єдина підпільна армія, яка мала власну нагородну систему. Її запровадили наказом Головної команди 27 січня 1944 року. Нагороджених іменували як "лицарів": "Лицар Золотого Хреста Бойової Заслуги першого класу".