Спеціальні зони податкових кредитів. Як Олександр Сєнкевич бачить розвиток економічного потенціалу Миколаєва?

В Миколаєві пройшов бізнес-форум "Україна - країна для підприємців". Обговорювали перспективи розвитку економіки та бізнесу на Миколаївщині. Поділився своїм баченням майбутньої економічної моделі України та Миколаївщини і міський голова Олександр Сєнкевич. Зокрема, багато надій мер покладає на створення спеціальних зон податкових кредитів, які пов'язані з діяльністю індустріальних парків. 

О.С.: В мене є своє бачення розвитку індустріальних парків. В межах яких можуть розвиватись малий, середній та великий бізнес з отримання спеціальних економічних можливостей. Накшталт польських індустріальних або техно-парків з принципом не отримання податкових пільг, а отримання податкового кредиту. Тобто отримання землі.

Земля таким чином генерує гроші. На ній створюються спеціальні економічні зони, і в залежності від розміру бізнесу визначається податковий кредит, - розповів міський голова.  

О.С.: Якщо ви зробили підприємство середнє і вклали мільйон доларів, то вам зараховується податковий кредит на 500 тисяч доларів, який ви використовуєте, не платячи податків. Податок на прибуток, податок на заробітню платню і всі інші. Але коли цей ліміт закінчується, ви починаєте платити на загальних умовах.

Така економічна модель дає, на думку Олександра Сєнкевича, детінізацію економіки, а також додаткові можливості для бізнесу, де можна розвиватись деякий час, витрачаючи кошти на удосконалення виробництва, а не на оподаткування.

О.С.: Вважаю це єдиним шляхом, за яким може розвиватись українська економіка, всі інші шляхи, які намагається винайти Україна, - важкими.

Мер також наголосив на ще одній проблемі Миколаївського регіону, яка, до речі, заважатиме розвитку індустріальних парків. Це відсутність професійних кадрів та трудового потенціалу.

О.С.: Чи є в Миколаєві трудовий потенціал? Немає. В нас зараз швачок немає, водіїв на тролейбус немає. Нікого немає. В ПТУ мінімальна кількість людей набирається. І в тих ПТУ немає актуальних професій.

Вихід з цієї ситуації місьский голова бачить у співпраці бізнесу та міської, обласної влади. Зокрема Олександр Сєнкевич вважає, що навчальні плани та підготовку студентів та професій в професійних технічних училищах потрібно докорінно змінювати.